Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Sentinel–3A első felvételei
(Rovat: GMES - Copernicus, A hét képe - 2016.04.03 08:15.)

Indítása után két héttel a Sentinel–3A már ízelítőt adott abból, mire lesz képes, milyen felvételekkel gazdagítja majd az EU Copernicus programját.

A műhold február 29-én készítette első felvételét, amikor a Spitzbergák környékén elrepült a terminátor fölött. A terminátor közelsége miatt a megvilágítási viszonyok elég kedvezőtlenek, de a Norvégia és az Északi-sark között félúton elterülő, hóval borított szigetcsoport egy része így is kivehető a felvételen. A többi részen felhők és a Jeges-tenger látszik. A felvételt az óceánok és a szárazföldek színét vizsgáló műszerrel (OLCI, Ocean and Land Colour Instrument) készítették, amelyik 21 színképi sávban, 300 méteres felszíni felbontással, 1270 km széles sávban figyeli a felszíni jelenségeket, elsősorban az óceáni ökoszisztéma, a szárazföldeken pedig a természetes növénytakaró és a haszonnövények, illetve az álló- és folyóvizek állapotát. Mérései alapján megbecsülhető a légkörben lebegő aeroszol, illetve a felhők eloszlása.


A Sentinel–3A első felvétele 2016. február 29-én 14:09 világidőkor készült, a képen a Spitzbergák egy részlete látható. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016)

A szakemberek véleménye szerint a Sentinel–3 a sorozat legbonyolultabb tagja. Egyelőre a műhold és műszereinek kalibrálása folyik, de máris be tudunk mutatni az OCLI műszerrel készült további képeket is. Emellett a Sentinel–3A fedélzetén a tengerek és a szárazföldek felszíni hőmérsékletét mérő radiométer (SLSTR, Sea and Land Surface Temperature Radiometer), az apertúraszintézis elvén működő radaros magasságmérő (SARA, Synthetic Aperture Radar Altimeter) és mikrohullámú sugárzásmérő (MR, Microwave Radiometer) található. Bizonyára hamarosan ezek mérési eredményeiből is közre tudunk adni néhányat.


A Sentinel–3A OLCI műszerével 2016. február 29-én 17:44 világidőkor készült felvételén az USA Kalifornia és Arizona államai, valamint Mexikó egy része látható. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016)


A Sentinel–3A műhold OCLI műszerével 2016. március 1-jén készített felvételen a Pireneusi-félsziget, a Gibraltári-szoros és Észak-Afrika egy része látható. Spanyolország délnyugati részén és a marokkói partok mentén a tengerben jól látható az üledék és az algák örvénylő áramlása. Az Atlasz-hegység magasabb csúcsait hó borítja. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016)

A műhold beüzemelését követően az ESA részlegesen átadja a műhold irányítását az EUMETSAT-nak. Attól kezdve az ESA végzi a szárazföldi, az EUMETSAT pedig a tengeri adatok kezelését és beillesztését a Copernicus program szolgáltatásaiba.


A Sentinel–3A startja február 16-án, magyar idő szerint 18:57-kor (Pleszeck, Rokot hordozórakéta és Briz-KM végfokozat). (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018