Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Keleti-sivatag
(Rovat: GMES - Copernicus, A hét képe - 2016.03.27 08:15.)

Az európai Sentinel-2A műhold segítségével Egyiptomnak a Nílus és a Vörös-tenger között elterülő vidékére látogatunk.

Ez a Keleti-, vagy más néven Arab-sivatag. Mint az ország legnagyobb része, ez a terület is jellemzően száraz, sivatagos. Az alább bemutatott hamis, a felszínborítás különbségeit jól kiemelő színezésű műholdkép felső részén a szürke eltérő árnyalatai rajzolják ki a vízfolyások eróziója által alakított táj képét. Az egykor csapadékosabb időszakról tanúskodó völgyek hálózata a Nílus irányába mutat.


A Sentinel-2A több látható és közeli infravörös színben, 2016. január 17-én készült felvételeiből összeállított műholdkép. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / ESA)

A kép alján a Nílus völgye. A színezésben piros, geometrikus mintázat intenzív mezőgazdasági művelésű területeket jelez. Köztük a sötétszürke foltok lakott települések. A piros különböző árnyalatai szemléltetik, hogy a Sentinel-2A multispektrális távérzékelő műhold mennyire érzékeny a növényzet típusára, állapotára. Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának ezt a földmegfigyelő űreszközét többek közt a növényborítottság és változásai megfigyelésére alkalmazzák.


A kép egy kinagyított részlete a folyóval, mezőgazdasági táblákkal és településekkel.

A Nílus völgye nem csak Egyiptom, de a világ legnagyobb népsűrűségű vidékei közé tartozik. A folyó Egyiptom és Szudán lakosságának elsődleges vízforrása, egy olyan környezetben, ami egyébként nem igazán lenne lakható – amit a kép felső és alsó része közötti éles eltérés is szemléletesen mutat.

Az egyiptomi Keleti-sivatag egy részletéről készített műholdkép bemutatása az ESA földmegfigyelési videósorozatának egyik epizódjában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020