Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első Sentinel-2A űrfelvételek Magyarországról
(Rovat: GMES - Copernicus, Nyereség a kontinensnek , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2016.01.13 07:15.)

Az elmúlt év utolsó napjaiban az európai Sentinel-2A műhold immár nyilvános adatbázisában megjelentek az első Magyarország területéről készült felvételek.

Néhány héttel azt követően, hogy a Copernicus program újabb mérföldköveként az Európai Űrügynökség (ESA) december elején elérhetővé tette a Sentinel-2A műhold újonnan készült optikai űrfelvételeit, az év utolsó napjaiban megjelentek az első Magyarország területéről készült felvételek is. Az ESA Sentinels Scientific Data Hub oldalon bárki számára szabadon hozzáférhető adatbázisból letölthető 2015. december 28. és 2016. január 1. között készült felvételeken látható hazánk területének egy része, kis részben a nyugati határszél, nagyobb részben a keleti országrész.


Debrecen és környéke a Sentinel-2A 2015. december 29-én készült felvételén. (Kép: Űrvilág / Copernicus data / ESA)

Bár az ESA az összes 2015. november 28. után készült Sentinel-2A felvételt publikálja, a hazai érdeklődőknek heteket kellett várniuk a magyar területről készült első értékelhető képanyag megjelenésére, ugyanis az ünnepek előtti ködös időjárás nem kedvezett az optikai felvételek készítésének.

Különös hangsúlyt adott az országra vonatkozó első felvételek megjelenésének és elérhetőségének, hogy a Sentinel-2A műhold megvalósításában a miskolci Admatis Kft. vezetésével hazai űripari vállalkozások is részt vettek, így e felvételek létrejötte többek között a magyar szerepvállalás sikerének és eredményének is köszönhető.


Miskolc és környéke a Sentinel-2A 2016. január 1-jén készült felvételén. (Kép: Űrvilág / Copernicus data / ESA)

A Sentinel-2A felvételek decemberi megjelenését világszerte rendkívül nagy érdeklődés övezi. A már korábban is elérhető Sentinel-1A műhold radarfelvételei mellett a Sentinel-2A adatok megjelenésével a Sentinels Scientific Data Hub látogatottsága a többszörösére növekedett. A honlap valós időben frissített adatai szerint a 24 órára visszatekintő letöltések száma már 10 000 felett jár (egy-egy Sentinel felvétel a kiegészítő adatokkal együtt 6-8 GB méretű), az adatok elérhetőségére vonatkozó lekérdezések száma – szintén 24 órára visszatekintve – pedig már meghaladja a 350-400 ezret is.

A Copernicus földmegfigyelési program az Európai Unió (EU) három zászlóshajó programjának (Copernicus, Galileo, ITER) egyike. A Copernicus program forrásait biztosító EU, és a fejlesztésért, működtetését felelős ESA – melyek a program hosszútávú fenntartása érdekében már most a program további folytatásán dolgoznak – várakozása szerint az elkövetkező években sorra jelenhetnek meg a Copernicus szabadon hozzáférhető űrfelvétel adataira, a helymeghatározásra, navigációra, kapcsolódó téradatokra és egyéb tematikus adatokra épülő értéknövelt szolgáltatások és alkalmazások. Az EU és az ESA szerint minden, a Copernicus programba befektetett uniós forrás a szolgáltatások fejlesztése, munkahelyek megteremtése által többszörösen megtérülő hasznot fog hozni az EU országai és polgárai számára.


Nyíregyháza és környéke a Sentinel-2A 2015. december 29-én készült felvételén. (Kép: Űrvilág / Copernicus data / ESA)

A Sentinel-2A műhold 290 km-es szélességgel, 13 spektrális sávban, a Sentinel-2B felbocsátását követően 5 napos visszatérési idővel, 10-20-60 m terepi felbontású űrfelvételeket készít a látható tartománytól kezdve a közepes infravörös sávokig. Felhasználási területe a precíziós mezőgazdasági alkalmazások, termésbecslés, különféle mezőgazdasági káresemények detektálása, aszály, árvíz, belvíz, jégkár kockázati kártérképek előállítása, parlagfű-veszélyeztetettségi térképek, felszínborítás-vizsgálatok, erdészeti, vízügyi felhasználás, stb. A Sentinel-1A radaradatokkal, a kereskedelmi forgalomban elérhető szuperfelbontású űrfelvételekkel és más radarfelvételekkel együtt, a Sentinel-2A nélkülözhetetlen információkat fog biztosítani a katasztrófavédelmi helyzetekben.

A most bemutatott képanyag korábbi állapotokkal történő összehasonlítása (változásdetektálás) és az abból levonható következtetések publikálása – különösen, ha annak tartalma széles nyilvánosság előtt válik ismertté, pl. egy mobilalkalmazás vagy a média által – hozzájárulhat a földmegfigyeléshez kapcsolódó kutatás-fejlesztés és innováció, szolgáltatások, alkalmazások széles körű hazai ismertségéhez és társadalmi elfogadottságához.


Tokaj és környéke a Sentinel-2A 2015. december 29-én készült felvételén. (Kép: Űrvilág / Copernicus data / ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020