Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Célegyenesben a Sentinel-3A
(Rovat: GMES - Copernicus, Időjárás és előrejelzése , Környezetünk védelme - 2015.12.08 12:15.)

Pár nappal ezelőtt az európai Copernicus program legújabb műholdja, a mikrohullámú tartományban üzemelő Sentinel-3 sorozat első tagja befejezte első utazását.

Ezt viszont még nem a hordozórakéta csúcsán teljesítette... Az utazás a franciaországi Cannes-ból, a Thales Alenia Space telephelyéről indult, ahonnan a speciális konténerbe zárt műholdat egy teherautó vitte ki a közeli Nizza nemzetközi repülőterére.


A Sentinel-3A repülő példánya a Thales Alenia Space tesztközpontjában. (Kép: ESA / S. Corvaja)


November 27., Nizza, Franciaország: a Sentinel-3A konténere az An-124 gyomrában. (Kép: ESA / S. Corvaja)

Innen egy ukrán gyártású, de orosz lajstromban lévő An-124-es repülőgéppel szállították tovább az oroszországi Arhangelszkbe. Ott azután vonatra rakták, amely elszállította a pleszecki űrközpont végszerelő épületébe. A műhold – a jelenlegi tervek szerint – valamikor januárban indulhat Föld körüli pályára, egy orosz Rokot rakéta orrában.


November 28., Arhangelszk, Oroszoroszág: A konténer kirakodása. (Kép: ESA)


November 28., Pleszeck, Oroszország: a konténer megérkezik az űrközpontba. (Kép: ESA)

Mint az olvasóink előtt jól ismert, a Sentinel műholdak célja, hogy jobban megértsük bolygónk egészének működését. Ennek érdekében összesen hat családot (típusonként 2-3 műholddal) tartalmaz. A Sentinel-1 radaros térképező, a – magyar részvétellel is megvalósult – Sentinel-2 multispektrális (optikai és infravörös) érzékelőkkel, míg a Sentinel-3 sorozat tagjai mikrohullámú berendezésekkel felszerelt és poláris pályán keringő műholdak. A Sentinel-4 és -5 igazából csak egy-egy műszercsomag, melyek a geostacionárius MTG (Meteosat Third Generation), és a poláris pályájú MetOp Second Generation meteorológiai holdakon kerülnek elhelyezésre. Végül a Sentinel-6 műholdak radaros magasságmérővel repülnek majd, céljuk oceanográfiai és klímakutatás.


A Sentinel műholdcsalád. (Kép: ESA)

Azt, hogy a program mennyire fontos bolygónk és így az emberiség jövője szempontjából is, az Európai Unió többek között úgy próbálta jelezni, hogy a műholdak tudományos adatai – a kalibrációk után – a világ tudományos közössége számára ingyenesen lesznek elérhetőek. A Sentinel-2A júniusi sikeres startja és adatainak pár nappal ezelőtti megnyitása után most a Sentinel-3A indítására lehet izgalommal várni.


A Sentinel-3A a Rokot rakéta orrán. (Fantáziakép: ESA / ATG medilab)

A Sentinel-3 sorozat tagjai a Sentinel család legbonyolultabb darabjai. Feladatuk az óceánok, tengerek, szárazföldek és a jéggel borított területek felszínének, valamint a légkörnek a vizsgálata. A cél, hogy segítségükkel az óceánok és az időjárás változások jobb megértéséhez szükséges, nagyléptékű és globális információkhoz jussanak a szakemberek. Ennek érdekében a Sentinel-3-as holdak mérni fogják az óceánok és a jégfelszínek hőmérsékletét, színét és magasságát, valamint a jégrétegek vastagságát. A szárazföldek esetében nyomon követik a felszínhasználatban, a vegetáció állapotában bekövetkező változásokat, valamint a folyók és tavak vízszintjét, de vizsgálják az erdő- és bozóttüzeket is.


Egy Sentinel-3 a Föld körüli pályán. (Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

A Sentinel-3 az EU (azaz az uniós tagállamok adófizetőinek) finanszírozásával, az ESA, az Eumetsat és a francia CNES közreműködésével és felügyeletével valósult meg. A műholdépítés fővállalkozója a francia Thales Alenia Space volt, melynek közel 100 alvállalkozó végzett beszállításokat! A műholdcsalád legfontosabb adatait táblázatunk tartalmazza.

Indítások Sentinel-3A: 2016. január (Rokot rakéta, Pleszeck, Oroszország)
Sentinel-3B: 2017 (Vega rakéta, Kourou, Francia Guyana)
Pálya Poláris napszinkron, 814,5 km magas, a két műhold a pálya két „ellentétes” pontján, azaz egymástól 180 fokra elkülönítve
Visszatérési idő Az SLSTR esetében naponta. Az OLCI esetében nagyjából 2 naponta. Az SRAL 57 km-es felszíni sáveltolással kalkulálva 27 naponta.
Élettartam 7 évre tervezve (de az üzemanyag elvileg 12 évre elegendő)
A műhold Mérete 2,2 m × 2,2 m × x 3,7 m. Tömege 1150 kg (ebből a hajtóanyag 130 kg)
Műszereik OLCI, SLSTR, SRAL és MWR
OLCI Az óceánok és szárazföldek színét mérő műszer, 21 hullámhossz-tartománnyal (400–1020 nm) és 1270 km széles letapogatási sávval
SLSTR A tenger és a szárazföldi felszínének hőmérsékletét vizsgáló sugárzásmérő, 9 spektrális tartománnyal (550–12 000 nm), kétirányú letapogatás esetén 1420 km-es sáv (egy oldalra nézve 750 km)
SRAL Apertúraszintézis elvű radaros magasságmérő, C- és Ku-sávban. Ez utóbbiban SAR adatfeldolgozást követően a felbontás 300 m-es
MWR Mikrohullámú radiométer, mérési frekvenciák 23,8 GHz és 36,5 GHz

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020