Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Galileo életre kel!
(Rovat: Galileo, Navigáció és térképészet , Nyereség a kontinensnek - 2016.12.15 07:15.)

Az Európai Bizottság sajtóközleménye arról, hogy hivatalosan a mai napon indulnak kontinensünk saját műholdas navigációs rendszerének kezdeti szolgáltatásai.

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Maroą ©efčovič, a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A földrajzi helymeghatározás napjaink digitális forradalmának központi kérdése, a mindennapi életünket átalakító új szolgáltatások alapja. A Galileo megtízszerezi a földrajzi helymeghatározás pontosságát, és a helymeghatározáson alapuló olyan technológiák következő generációjának működését teszi lehetővé, mint amilyenek az autonóm autók, az összekapcsolt eszközök és az okos városi szolgáltatások. Európa vállalkozóihoz intézem ezt a felhívást: képzeljék el, mire lehetnek képesek a Galileóval – ne várjanak, innováljanak!”

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos leszögezte: „A Galileo működésbe lépése nagy eredmény Európa számára, a közelmúltban kidolgozott űrstratégiánk egyik első hozadéka. A világ legpontosabb műholdas navigációs rendszerének megtervezését és megépítését célzó összehangolt erőfeszítések révén valósulhatott meg. Bizonyítja Európa technológiai kiválóságát, az európai szakértelmet és az elkötelezett törekvést a műholdas szolgáltatások és applikációk biztosítására. Egyetlen európai ország sem vihette volna ezt végbe egyedül.”

A kezdeti szolgáltatásokra vonatkozó nyilatkozattal, amelyet az Európai Bizottság Brüsszelben fog hivatalosan kiadni december 15-én, csütörtökön, a Galileo a következő szolgáltatások ingyenes nyújtását kezdi meg a GPS-szel együttműködve:

Veszélyhelyzetek kezelésének támogatása: Ma órákba telik, mire egy elveszett személyt megtalálhatnak a tengeren vagy a hegyekben. A kutatás-mentés szolgáltatás segítségével (Search and Rescue Service –SAR), a Galileóval kompatibilis jeladóval segélyjelet adó személyt hamarabb megtalálhatják és kimenthetik, mivel a felderítési idő 10 percre csökken. A szolgáltatás későbbi továbbfejlesztésével a segélyjel leadója is értesítést kap majd arról, hogy meghatározták a hollétét, és útban van a segítség.

Pontosabb navigáció a lakosság számára: A Galileo nyilvános szolgáltatása ingyenes piaci helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatást fog nyújtani, amit az okostelefonokba vagy az autók navigációs rendszerébe épített, a Galileo jeleit használó lapkakészletek (chipsets) révén lehet majd igénybe venni. 2016 őszén piacra kerültek ilyen okostelefonok, és azok e jelek révén immár pontosabb helymeghatározást nyújthatnak. 2018-ra a Galileót minden Európában forgalomba hozott új járműmodellbe beépítik, és az több eszköz számára tökéletesített navigációs szolgáltatást fog nyújtani, valamint lehetővé fogja tenni az e-segélyhívó rendszer használatát. A navigációs eszközöket használók különösen a nagyvárosokban élvezhetik majd a Galileo által biztosított pontosabb helymeghatározás előnyeit, ahol a magas épületek most gyakran blokkolják a műholdas jeleket.

Jobb időbeli összehangoltság a kritikus infrastruktúrák számára: Nagypontosságú órái révén a Galileo lehetővé teszi a banki és pénzügyi tranzakciók, a telekommunikáció és az intelligens energiahálózatok megbízhatóbb időszinkronizálását. Ez hatékonyabbá fogja tenni a működésüket.

Biztonságos szolgáltatások a közigazgatási szervek számára: A kormányzati ellenőrzésű szolgáltatása (Public Regulated Service – PRS) révén a Galileo olyan közigazgatási szerveket is támogatni fog, mint a polgári védelmi szolgálatok, humanitárius segélyszolgálatok, vámhivatalok és a rendőrség. Különösen ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál majd a kormányzati felhasználóknak nemzeti veszély- vagy válsághelyzetekben, például terrortámadások esetén, a szolgáltatások folyamatosságának biztosítása érdekében.

A Galileo kezdeti szolgáltatási nyilatkozata azt jelenti, hogy a Galileo műholdjai és földi infrastruktúrája már működésre készek. Jelei rendkívül pontosak lesznek, de még nem folyamatosan elérhetők. Ezért a kezdeti szakaszban az első Galileo-jelek más olyan műholdas navigációs rendszerekkel együttesen használhatók, mint a GPS.

Az elkövetkező években új műholdak kerülnek majd pályára a Galileo konstellációjának bővítéseként, ami fokozatosan javítani fogja a Galileo világszintű elérhetőségét. Várhatóan 2020-ra válik teljessé a konstelláció, akkorra fogja elérni a Galileo a teljes működési kapacitását.


A Galileo teljes kiépítettségében 30 műholdból álló konstellációja, három pályasíkban (közülük pályasíkonként 2-2 hold tartalék). (Fantáziakép: ESA / P. Carril)

A Galileo Európa globális navigációs műholdrendszere. A legkorszerűbb helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatások sorát nyújtja világszerte a felhasználóknak. A Galileo teljes átjárhatóságban együttműködik a GPS-szel, viszont pontosabb és megbízhatóbb helymeghatározást kínál a végfelhasználóknak.

A Galileo konstellációja jelenleg 18 műholdból áll, amelyek mindegyikét pályára állították már. A konstelláció várhatóan 2020-ra válik teljessé, összesen 30 műhold tartozik majd hozzá.

A spanyol BQ társaság máris forgalomba hozta az első Galileo-okostelefont, példáját várhatóan más gyártók is hamarosan követni fogják. Ezzel az applikációfejlesztőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy igazi jel alapján teszteljék elgondolásaikat.

A Galileo, a világ egyedüli polgári irányítású globális navigációs műholdrendszere készen áll a kezdeti szolgáltatásokra. (Forrás: GSA)

A Galileo kezdeti szolgáltatásait az Európai GNSS Ügynökség (GSA) irányítja. Az átfogó Galileo programot az Európai Bizottság irányítja, amely az Európai Űrügynökségre (ESA) bízta a rendszer telepítését és az operatív feladatok műszaki támogatását.

(A Galileóval kapcsolatos számos közelmúltbeli és még régebbi hírünkből a lap alján találhatnak válogatást. – A szerk.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020