Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Thijs és Natalia
(Rovat: Galileo, Álmuk a világűr - 2011.09.05 12:15.)

Egy 11 éves belga fiú és egy 9 éves bolgár kislány nevét viseli majd a Galileo navigációs rendszer első két műholdja. A többi EU-tagállamban, így Magyarországon is, a napokban indult a gyermekrajzverseny.

A rendszer első két, immár nem tesztcélokkal repülő műholdját előre láthatóan októberben bocsátják fel egy Szojuz hordozórakéta segítségével, a francia guyanai Kourouból. A következő huszonöt, 2019-ig indítandó Galileo műholdat is gyerekekről nevezik majd el: minden tagállamból egy-egy 9-11 év közti diákról, aki a legszebb rajzot küldi be az adott országban meghirdetett pályázatra. (A hazai pályázati kiírást, amelynek beküldési határideje 2011. november 15., korábban már ismertettük, elérhető az oldal alján.) Azért a 2000-2002 között született korosztályra esett választás, mert ekkoriban indult a Galileo program.

Az európai navigációs műholdrendszer kipróbálási szakaszában (In-Orbit Validation, IOV) négy űreszköz áll közepes magasságú Föld körüli pályára. Mivel az első műholdpár startja küszöbön áll, két országban előrehozták a rajzversenyt. Betűrendben az első Belgium és Bulgária lett. Itt tehát megvannak már a győztesek is.


Belgiumban Thijs Paelman (11) rajza tetszett a legjobban a zsűrinek.


Bulgáriában Natalia Nyikolajeva (9) nyert, így róla nevezik el az egyik első Galileo műholdat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020