Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mítosztól a valóságig (3. rész)
(Rovat: Gagarin 50 - 2011.05.08 08:15.)

„Az Izvesztyija pénteken (1961. április 14-én) a szokásosnál később jutott el a moszkvai olvasókhoz, a késésért azonban bőven kárpótolt minden olvasót a lap utolsó oldala. Öt képet közöl az Izvesztyija s ezek a képek bevonultak az emberiség történelemkönyvébe.”

„Új fogalom vonul be ma életünkbe, a nép szókincsébe, a kozmodrom, az űrrepülőtér fogalma – folytatódik a lap cikke. A szovjet emberek alkotó géniusza, nagy szakmai tudása, elméje biztosította a Vosztok űrhajó sikeres fellövését az első űrhajóssal a fedélzetén – írja az Izvesztyija riportere, majd így folytatja: A hatalmas kozmikus űrhajó lábánál már összegyűltek a mérnökök, a tudósok, a munkások. Sokat közülük régóta ismer Jurij Gagarin. Az utolsó ölelések, csókok…"

„Minden készen áll a rajthoz... Jurij vidám, tréfálkozik elvtársaival, keményen megrázza kezüket, fogadja jókívánságaikat.” (Esti Hírlap, 1961. április 13.)

Ellentmondások, titkolózások
Nem nehéz felfedezni az eltéréseket a Gagarin startjáról szóló hivatalos, hősies beszámolók és Kamanyin feljegyzései között arról, hogy milyen hangulatban és körülmények között búcsúztatták az első űrhajóst, mielőtt az űrhajó kabinjába indult volna. „Nagy nehézségek árán sikerült megőrizni a rendet” – írta a naplójába Kamanyin április 12-én. „Jurij és társai az autóbuszból kilépve összeölelkeztek. Voltak, akik úgy elérzékenyültek, hogy még el is sírták magukat ahelyett, hogy szerencsés utat kívántak volna neki.”


Gagarinra is nagy hatással lehetett a pillanat, mert zavarában először Koroljovot üdvözölte, a döbbenten álló Versinyin marsall helyett.


A protokolláris problémán később úgy segítettek, hogy az üdvözlő jelenetből egyszerűen eltüntették Versinyint…

A nagymértékű titkolózás sűrű homályba borította Gagarin útjának tényleges részleteit. Kezdjük a hordozórakétával. Katonai jelentősége miatt számos könyvben, újságban hamis képek jelentek meg a Vosztok rakétáról, általában geofizikai, vagy kisebb katonai rakétákkal „helyettesítették”. A Vosztok űrhajó sem menekülhetett: a valóságossal köszönő viszonyban sem lévő formákat láttattak a kiadott képek, és természetesen a Magyar Posta bélyegeivel is az ál-Vosztokot őrizhetik albumjaikban a bélyeggyűjtők.


Alekszej Leonov festményén is egy nem létező Vosztok űrhajó száguld az űrben. (Planyeta képeslap)


Egy valódi Vosztok űrhajó a szerelőcsarnokban. (APN)


A kép szövege szerint Gagarin a Vosztok űrhajó fedélzetén van, de valószínűbb, hogy felkészülési gyakorlás közben készült felvétel. (APN)


Felállítják a Vosztok rakétát a bajkonuri indítóálláson, 1961 áprilisában. (APN)


Az első embert szállító űrhajó és rakéta startfelkészítése, 1961 áprilisában. (APN)


Start az ismeretlen felé. (Szovjetszkaja Koszmonavtyika)

Schuminszky Nándor – Dr. Gál Gyula

(Folytatjuk!)

<< előző rész --- következő rész >>

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018