Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Rosalind Franklin érkezésére készülve
(Rovat: ExoMars - 2019.06.07 07:15.)

Csak jövőre indul és 2021-ben száll le a Marsra az ExoMars program Rosalind Franklin marsjárója, de a már ott levő Trace Gas Orbiter pályáját elkezdték hozzáigazítani.

Az európai és orosz együttműködésben zajló ExoMars program első fázisában, 2016-ban indult az elsősorban a bolygó légkörét kutató Trace Gas Orbiter (TGO) keringő űrszonda. A Mars körüli kezdeti átmeneti pályáját fokozatosan, a felsőlégkör fékező hatását kihasználva alakították át a tudományos mérésekre tervezett, a felszín felett kb. 400 km magasan húzódó körpályává. A manőverek sorozata egészen 2018 februárjáig tartott.


Az ExoMars TGO a Mars körüli pályán. (Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

Június közepétől ismét pályaalakító manőverekbe kezdenek. A cél, hogy amikor az ExoMars program következő felvonása keretében 2021-ben leszáll a Marsra a Rosalind Franklinről elnevezett marsjáró, a TGO kedvező helyzetben legyen az esemény megfigyeléséhez és a fontos első adatok Földre való rádiós közvetítéséhez.

A TGO jelenleg két óránként egyszer kerüli meg a Marsot, miközben a légkörben nyomokban előforduló gázokkal kapcsolatos méréseket végez, a felszínt fényképezi, valamint átjátszóállomásként segít a NASA földi irányítóinak a felszínen dolgozó űreszközeikkel való kapcsolattartásban. Az űrszondával végzendő viszonylag kis manőverek hatása hosszú időtávon jelentőssé válik. Azért is kezdik már most a pályaváltoztatást a repülésirányítók, hogy az égi mechanika törvényeinek kihasználásával a lehető legkevesebb hajtóanyagot kelljen felhasználniuk a cél elérése érdekében.

A Mars gravitációs terében a TGO pályasíkja fokozatosan elfordul, ahogy azt az alábbi ábra is szemlélteti. A fekete színnel rajzolt pályából a zöld, majd a piros lesz, a pályasík négy és fél havonta teljesen körbefordul a Marsnál.


(Kép: ESA)

A júniusban végzendő három manőverrel előrelátóan úgy változtatják meg a pályasíkot, hogy a szonda a pólusokhoz kicsit közelebb repüljön. A második rajz ezt illusztrálja, zölddel a Rosalind Franklin közeledésének és landolásának útját is feltüntették. A fekete görbe a TGO optimalizált pályája, a piros pedig azt mutatja, hogy hol húzódna az eredeti pálya.


(Kép: ESA)

Hogy a pálya mentén pontosan a megfelelő helyen (ne például a bolygó túlsó oldala felett) tartózkodjon majd a szonda a leszállás idején, azt későbbi, 2021 februárjára tervezett finom manőverekkel tudják beállítani. Az utolsó ábrán a két űreszköz változó helyzetét is feltüntették a pályagörbékre rajzolt pontokkal


(Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020