Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A jég eloszlása a Marson
(Rovat: ExoMars, Távoli világok kutatói - 2019.04.28 07:15.)

A Mars körül keringő TGO szonda minden eddiginél részletesebb és átfogóbb képet készített a felszín alatti jég elhelyezkedéséről.

Az ESA és a Roszkoszmosz közös vállalkozásaként több felvonásban megvalósuló ExoMars programot illetően az utóbbi időben többször foglalkoztunk a 2020-ban induló leszállóegységgel és marsjáróval. Eközben a program első felvonásaként a 2016-ban Mars körüli pályára állt szonda, a TGO (Trace Gas Orbiter) tavaly tavasszal kezdte el az érdemi tudományos méréseket a bolygó körül, amelyek eredményeiről most kezdenek megjelenni az első híradások. A legnagyobb figyelem a marsi metán kérdését övezi, ugyanakkor fontos eredmény, hogy a TGO egyik műszere jóvoltából elkészült a Marson található víz (jég) előfordulásának részletes térképe.


A TGO fedélzeti műszerei elsősorban a Mars légkörében 1%-nál kisebb mennyiségben jelen lévő gázokat vizsgálják. (Kép: ESA / ATG medialab)

A TGO fedélzetén négy tudományos műszer működik, amelyek egyik feladata a légkörben csak nyomokban előforduló gázok eloszlásának feltérképezése, forrásaik és nyelőik azonosítása, az eloszlás helytől függő és időbeli (évszakos) változásainak azonosítása. A műszerek feltérképezik a deutérium/hidrogén arányt is. Emellett elvégzik a légkör általános állapotának vizsgálatát, mérik a hőmérsékletet, az előforduló aeroszolok, a vízgőz és az ózon mennyiségét. Feltérképezik a felszínt, hogy azonosítani tudják a gázok forrásául szolgáló területeket.

Végül, de nem utolsósorban körülbelül egy méter mélységig a korábbinál körülbelül tízszer jobb felbontással térképezik fel a hidrogén felszín alatti eloszlását. Utóbbit a FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) műszer végzi, amely Oroszországban az Űrkutatási Intézetben (IKI) készült, vezető kutatója Igor Mitrofanov. A FREND működése a rajz alapján követhető. A kozmikus sugárzás neutronokat üt ki a felszínen és annak közelében (kb. 1 méter mélységig) található anyagok atommagjaiból. Ha a talaj felső rétegében víz vagy vízjég van jelen, akkor a neutronok a hidrogénatomoknak ütközve lelassulnak, egy részüket befogják a felszíni anyagok, egy részük viszont kilép a világűrbe. A neutronok a jelen lévő víz (hidrogén) mennyiségével arányosan lassulnak le, ezért sebességükből következtetni lehet arra, mennyi jég található a felszín alatt. Ahol kevés a jég, ott a műszer gyors neutronokat észlel (narancssárga nyíl), ahol sok jég található a felszín alatt, ott lassúbb neutronok jutnak a műszerbe (kék nyíl).


A TGO FREND műszerének működése (lásd részletesen a szövegben). (Kép: ESA / ATG medialab)

A Marson jelenleg a víz két formában fordul elő, jégként, illetve hidratált ásványokban megkötött állapotban. A FREND működésének első 131 napja alatt végzett észlelések alapján a kutatók összeállították a hidrogén felszíni rétegekben történő eloszlásának térképét. Hasonló térképet korábban a NASA Mars Odyssey szondáján működő HEND (High Energy Neutron Detector) műszerrel készítettek, a TGO térképe azonban jobb felbontású. A térkép tanúsága szerint a poláris területeken és a vízben gazdag egyenlítői területeken a víz koncentrációja elérheti a 12 térfogatszázalékot. Új felfedezés a korábbi térképeken nem látható, vízben gazdag terület a Valles Marineris kanyonrendszer térségében.


A TGO FREND műszerének 2018. május 3. – szeptember 10. között végzett mérési alapján készült térkép a vízjég eloszlásáról a Marson. A 60 foknál magasabb szélességeken a sötétkék szín a vízjégben gazdag permafrost jelenlétét jelzi. Az egyenlítői és mérsékelt zónákban a világoskék területek a hidratált ásványok előfordulását és a Mars pólusainak ősi helyét jelzik. (Kép: ESA; űrszonda: ATG medialab; adatok: I. Mitrofanov et al. 2018)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020