Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kazacsok
(Rovat: ExoMars, Űrszondák a Marsnál - 2019.03.25 07:15.)

Nem csak kozák guggolós tánc, de az ExoMars 2020 orosz készítésű leszállóegységének a neve is. Most megérkezett repülőn Torinóba.

Az orosz Roszkoszmosz, az ExoMars programban az Európai Űrügynökség (ESA) partnere bejelentette, hogy a 2020-ban induló, a Marsra 2021-ben leszálló űrszonda orosz gyártású egységének neve Kazacsok. (A szó a jól ismert kozák táncot, szó szerint pedig „kis kozákot” jelent.) Mivel az ESA a közelmúltban nevezte el az ExoMars 2020 európai készítésű marsjáróját Rosalind Franklin (1920–1958) brit kémikusról, immár elmondhatjuk, hogy miután a szonda leszáll a Marson az Oxia-síkság (Oxia Planum) térségében, a Rosalind Franklin a Kazacsok tetejéről fog legurulni a bolygó felszínére.


(Fantáziakép: ESA)

Az orosz készítésű, a Lavocskin Egyesülésnél fejlesztett és épített leszállóegység és platform a Marsra érkezése után nem mozdul el, egy helyben marad. A 45 kg-os tudományos műszercsomag orosz és európai berendezései segítségével a leszállóhely környezetét, a légkört, a marsi időjárást, a sugárzási környezetet, a mágneses teret vizsgálja.


A Kazacsok egy Antonov szállító repülőgép gyomrában március 19-én érkezett meg Olaszországba. Az ExoMars szonda összeszerelésének és tesztelésének helyszíne a Thales Alenia Space Torinóhoz közeli üzeme lesz. (Kép: Roszkoszmosz)

Az idei év során az ExoMars 2020 további részegységei – többek között a rover – is megérkeznek Olaszországba. A startot 2020 júliusában Bajkonurból, egy Proton-M hordozórakétával tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020