Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Adjon nevet az európai marsjárónak!
(Rovat: ExoMars, A Nap és bolygótestvéreink , Távoli világok kutatói - 2018.07.25 07:15.)

Az ESA Egyesült Királyságban épülő marsjárója 2021 tavaszán érkezhet a vörös bolygóra. Ötletpályázaton választják ki, mi legyen a neve.

A pályázatot az Egyesült Királyság Űrügynöksége (UKSA, UK Space Agency) hirdette meg, a felhívást Tim Peake brit ESA-űrhajós július végén hozta nyilvánosságra. Az Európai Űrügynökség (ESA) bármely tagállamából lehet pályázni, így Magyarországról is.


Tim Peake brit ESA-űrhajós a Farnborough Air Show keretében jelentette be, hogy a Brit Űrügynökség ötletpályázatot hirdet az ExoMars rover nevére. (Kép: ESA / C. Walker)

A rover az ESA ExoMars programja keretében épül. A program első felvonásaként a 2016 októbere óta már a Mars körüli pályán dolgozó TGO keringő egység és a bolygó felszínére sikertelenül leszállni próbáló Schiaparelli szonda 2016. március 14-én Bajkonurból Proton rakétával indult. A második felvonást 2018-ról a következő indítási ablakra halasztották, így 2020 júliusában indulhat, és következő tavasszal érkezhet meg. Az ESA az ExoMars programot az Orosz Űrügynökséggel közösen valósítja meg, ezért a 2020-as szonda nemcsak orosz rakétával indul, hanem egy orosz készítésű felszíni egységet is a Marsra juttat.

A nevére váró marsjáró egy hatkerekű, 310 kg tömegű, mozgó laboratórium. A korábbi marsjárókhoz képest újdonsága, hogy fúrójával a kutatók reményei szerint 2 méter mélyről is tud majd mintát venni a Mars talajából (pontosabban felszíni törmeléktakarójából). Az eszköz energiaellátását napelemek biztosítják, az új típusú akkumulátorok és fűtőberendezések gondoskodnak arról, hogy a rover a hideg marsi éjszakákat és teleket is átvészelje. Rövidesen eldől, hová fog leszállni az ExoMars rover. Az első számú jelölt az Oxia Planum síkság, de versenyben van még tartalékként az Aram Dorsum és a Mawrth Vallis is.


Az ESA ExoMars programjának marsjárója 2020 júliusában indulhat, ez esetben 2021 márciusában érkezik meg a vörös bolygóra. (Kép: ESA / ATG medialab)

Magáról a versenyről a következőket érdemes tudni. A beadási határidő 2018. október 10. A javasolt név egyetlen vagy legfeljebb néhány szó, esetleg rövidítés lehet. A pályázóknak röviden (maximum 150 szóban, természetesen angolul) meg kell indokolniuk javaslatukat. (Nyilván célszerű, ha a javasolt név valahogy kapcsolódik a Marshoz, a Mars kutatásához, esetleg az ExoMars program céljaihoz, emellett előnyös, ha a név „nemzetközileg” is érthető, könnyen kiejthető.) A rover személyről is elnevezhető, de csak 1993. október 10. előtt elhunyt személyek javasolhatók. A pályázatot az UKSA űrlapján (lásd lent), elektronikusan kell benyújtani, de levélben is elküldhető. A pályázaton az ESA tagországainak állampolgárai vehetnek részt, 18 éven aluliak is, de nekik nem a saját, hanem egy felnőtt e-mail címét kell megadniuk. Mindenki csak a saját nevében pályázhat (kivéve azokat a tanárokat, akik diákjaik javaslatát küldik be), és minden pályázó csak egyetlen nevet javasolhat. A pályázat fődíja egy látogatás a nyertes és legfeljebb 3 vendége számára az Airbus steveange-i (UK) létesítményében. A nem brit pályázók helyzetét nehezíti, hogy az odautazásról a nyertesnek saját magának kell gondoskodnia. További részletek a UKSA részletes pályázati felhívásában (UK Space Agency T&C's) olvashatók, amely tartalmának megismerését és tudomásul vételét a pályázóknak a benyújtandó űrlapon amúgy is jelezniük kell.

Az ESA ExoMars programja keretében a tervek szerint 2021-ben a Marsra érkező, hatkerekű, 310 kg tömegű jármű különlegessége (és újdonsága), hogy 2 méter mélyre lefúr a Mars talajába – „természetesen” az élet nyomait keresve. A fúrót a jármű elején vízszintes helyzetű, sötétszürke henger rejti, ezt fordítják függőleges helyzetbe a fúrás megkezdése előtt, amint az az előző képen látható. A rövid animáción minden irányból szemügyre vehetjük a majdani európai marsjárót. (Forrás: ESA / ATG medialab)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020