Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A jövő űrgenerációjának kulcsa az oktatás
(Rovat: Korszerű oktatás, Nyereség a kontinensnek , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2018.04.12 07:15.)

Április 11–13. között rendezik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az Európai Űrügynökség (ESA) második űroktatási szimpóziumát.

Az ünnepélyes megnyitó vendége volt és előadást tartott az ESA stratégiai igazgatója és egy európai űrhajós is. A konferenciát (2nd Symposium on Space Educational Activities) az ESA Oktatási Irodája a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) közösen szervezte, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) közreműködésével.


Az első és eddig egyetlen hasonló témájú ESA konferencia 2015-ben volt az olaszországi Padovában. A cél fórumot teremteni egyetemi hallgatóknak, oktatóknak és űrkutatási szakembereknek, hogy bemutathassák és megvitathassák űrvonatkozású oktatási-képzési programjaikat, elképzeléseiket. A tapasztalatok cseréje, a szakmai kapcsolati hálók kialakulása hozzájárul az űroktatás fejlesztéséhez, a szakemberek következő generációinak minél hatékonyabb képzéséhez egész Európában. A szimpózium szakmai programja a felsőfokú (egyetemi) oktatásra fókuszál, ilyen témakörökben várták előadók jelentkezését is.


A három napos programban több szekcióban 50 szóbeli és közel 40 poszter előadás szerepel. A mintegy 200 résztevő Európa számos országából érkezett, közel kétharmaduk egyetemi hallgató vagy fiatal kutató. A MANT a hazai egyetemisták, fiatalok számára kedvezményes részvételi lehetőséget hirdetett.

„A kutatók és mérnökök következő generációja áll az Európai Űrügynökség sokrétű oktatási programjának középpontjában. Ezzel a már most is világszínvonalú európai tudományos közösség és munkaerő további fejlesztésére fordítjuk erőfeszítéseinket” – fejtette ki megnyitó előadásában Kai-Uwe Schrogl professzor, az ESA stratégiai igazgatója.


„Hazánkban is nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalokra” – mondta Bacsárdi László, a szervezőbizottság elnöke, a MANT főtitkára. „Egy hét űrélmény szlogennel nyáron egyhetes Űrtábort szervezünk középiskolásoknak, négy napos nyári Űrakadémiát egyetemi hallgatók számára, és év közben is számos programon keresztül hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy az űrtevékenység a mindennapjaink szerves része.”


A szimpózium másik nagy érdeklődéssel várt bevezető előadását Reinhold Ewald német ESA-űrhajós tartotta, aki a Nemzetközi Űrállomásnak, mint egyedülálló súlytalansági kísérletek végzésére alkalmas kutatólaboratóriumnak a szerepét hangsúlyozta.


(Fényképek: Trupka Zoltán)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018