Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

CanSat 2017 romániai országos döntő
(Rovat: Korszerű oktatás - 2017.05.08 13:15.)

Beszámoló az italos doboz méretű „diákműholdak” idei európai versenyének romániai döntőjéről.

Április 19–23. között tartották az ESERO-Románia (Az Európai Űrügynökség Oktatási Erőforrás Hivatal romániai fiókja) és a Román Űrügynökség (ROSA) együttműködésben az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett CanSat 2017 verseny romániai országos döntőjét.

Ezt a projektet az ESA évente meghirdeti. A CanSat szimuláció lényege olyan miniatűr „műholdak” (valójában a világűrben nem, de a levegőben repülő eszközök – a szerk.) építése, amelyek mérete megfelel egy szabvány 330 ml-es italos dobozénak. Ebbe természetesen az összes szükséges és működőképes alrendszert be kell sűríteni.


Egy CanSat belseje. (Kép: ESA)

A romániai országos döntőre hét csapat kvalifikálta magát. A megmérettetés helyszínéül a ploieşti-i George Valentin Bibescu repülőtér szolgált. A 2017-es verseny nyertesei:
1. hely: Team Tomis III, Mircea cel Batrant Nemzeti Kollégium, Constanța;
2. hely: Spartans CanSat csapat, Constantin Carabella Nemzeti Kollégium, Târgoviște;
3. hely: Late Night Engineers csapat, Nemzetközi Informatikai Líceum, Bukarest.


A győztes csapat a díjátadón. (Kép: ESERO România / ROSA)

A résztvevők fő feladata egy működőképes miniatűr műhold megépítése volt. A felbocsátást megelőzően a modellek átestek egy szigorú műszaki vizsgálaton, amely a részvételi jogosultság ellenőrzésére szolgált. Ellenőrizték a műholdak elindítási paramétereit (például a méret, a tömeg, a rádiókommunikáció, az energiaellátás és más sajátosságok).

A mini-műholdak indítása helikopterből való kidobással történt 1 kilométeres magasságból. A repülés során mért adatokat a csapatoknak rögzíteni kellett és feldolgozni. Volt egy másodlagos feladat is, amit a csapatok végrehajtottak. Példaként álljanak itt a dobogósok által megoldott feladatok.

A Tomis III az élethez szükséges létfeltételek jelenlétének elemzésére összpontosított a repülés során. A Spartans csoport másodlagos feladata a műholdas helyzetmeghatározás, a páratartalom és a fény intenzitásának mérése volt. A Late Night Engineers csapat megpróbálta a rögzített helyen történő földet érést egy siklóernyő segítségével. A győztes csapat részt vesz az európai döntőn, amit az ESA a németországi Brémában rendez, június 28. és július 2. között.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020