Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nemzetközi földmegfigyelési tréning Pécsett
(Rovat: Korszerű oktatás, Környezetünk védelme , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2017.04.12 15:30.)

Júniusban a NASA és az ESA támogatásával fiatal szakembereknek rendezik a „Multi-sensor Approaches in Studying Land Use/Land Cover Change” című programot.

A Trans-Atlantic Training (TAT) nevű kezdeményezés keretében egyetemi hallgatók, doktoranduszok, és pályájuk kezdetén levő fiatal szakemberek számára szervezik a képzést. A június 16–20. között zajló esemény vendéglátója a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Karának Földrajzi Intézete. Magyarországi jelentkezőket is szívesen látnak!


A fő cél a földmegfigyelés területén tanuló vagy dolgozó szakemberek távérzékelési ismereteinek bővítése, különös tekintettel a felszínborítás és az ökoszisztéma változásának kutatására. Az elméleti jellegű előadásokat és a gyakorlati bemutatókat ötvöző képzésre Európából és Amerikából várják a jelentkezőket. Az immár ötödik TAT rendezvényen a felszínborítás és földhasználat változásainak vizsgálatára szolgáló többféle módszer is terítékre kerül, mint például a műholdakkal végzett apertúraszintézises radarmérések (az európai Sentinel-1 műholdak által nyújtott lehetőségek), valamint az optikai műholdas (Landsat-8 és Sentinel-2) távérzékelési adatok alkalmazása. Az előadók Európa és az Egyesült Államok vezető szaktekintélyei.

A támogatóknak köszönhetően a tréningen való részvétel és a szállás ingyenes, a Pécsre való utazás költségeit a résztvevőknek kell fedezni. A rendezvény nyelve természetesen az angol, és korlátozott számú jelentkezést tudnak elfogadni. További részletek és a jelentkezés feltételei a TAT-5 honlapján olvashatók. A regisztráció határideje 2017. április 30., a jelentkezés elfogadásáról május 15-éig értesítik az érintetteket.

Az eseményt a Dél- és Közép-európai Regionális Információs Hálózattal (South Central European Regional Information Network, SCERIN) szoros együttműködésben szervezik. Június 20–23. között ugyancsak Pécsett kerül sor egy munkakonferenciára (SCERIN-5 Capacity Building Workshop), amelynek témája a felszínborítás-változások és a természeti katasztrófák összefüggése, a folyók vízgyűjtő területei kezelésének és az erdőgazdálkodásnak a környezeti, gazdasági és politikai stabilitásra gyakorolt hatása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020