Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az ESA 2003-as pályázatai az egyetemista korosztálynak
(Rovat: Korszerű oktatás, Korszerű oktatás , Álmuk a világűr - 2003.02.11 10:25.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2003-ban is sok új lehetőséget kínál, főként az (európai) egyetemista korosztály számára. Idén már hatodik alkalommal vehetnek részt a legjobbak súlytalansági repülésben, négyszázan utazhatnak a soron következő asztronautikai kongresszusra, és közösen akár műholdat is építhetnek. Az alábbiakban újból közöljük a kiírást!

Ebben az évben rendezik meg a hatodik alkalommal a Parabolarepülés-pályázatot (Parabolic Flight Campaign). A program keretében európai diákok tesztelhetik le súlytalansági körülményekre tervezett kísérletüket egy olyan repülőgép fedélzetén, amely – röptében parabolapályát leírva - rövid időre nulla gravitációhoz közeli állapotot biztosít a benne ülőknek.Összesen 120 hely vár a kiválasztott tanulókra, illetve az általuk alkotott pályázó csoportokra.
A pályázat beadási határideje 2003. február 10.
Honlap: http://www.estec.esa.nl/outreach/parabolic/


Az ESA ezenkívül lehetőséget biztosít a következő IAF (=International Astronautical Federation, Nemzetközi Asztronautikai Szövetség) konferencián való részvételre, amely 2003-ban Brémában kerül megrendezésre.Összesen 400 diáknak nyílik alkalma elmenni a konferenciára az Európai Űrügynökség támogatásával (ellentétben a múlt évivel Houstonban, ahová „csak” 220 diákot juttattak ki). A tanulóknak lehetőségük lesz, hogy valamilyen formában bemutassák, ismertessék azt a témát, illetve kísérletet, amelyről a pályázatként beadott absztraktjuk szól. Ezenkívül találkozhatnak sok híres tudóssal, a többi európai, hasonló érdeklődésű fiatallal és szabadon részt vehetnek a konferencia előadássorozatain is. Az ESA ezen programjához hasonlóan diákcsoportok érkeznek még Japánból, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából is.
Azon hallgatóknak, akik már részt vettek ilyen programban, a pályázat leadási határideje 2003 február 21, azoknak, akik most próbálkoznak először 2003 április 30.
A honlap, ahonnan több információt lehet szerezni: http://www.estec.esa.nl/outreach/iaf/


Az ún. “SSETI”, azaz a “Diák Űrkutatás és Technológia Kezdeményezés” (=Student Space Exploration and Technology Initiative) lényege az, hogy egy olyan kapcsolatrendszert létesítsen az interneten keresztül diákok, oktatási intézmények és más európai szervezetek között, amely keretében a résztvevők mikroműholdakat terveznek, építenek és bocsátanak fel. A cél a gyakorlati tapasztalatszerzés az európai diákok, illetve oktatási szervezetek számára az űrtan ezen területén. A SSETI elindítása óta (2000 október) kb. 20 különböző európai egyetem vett, illetve vesz részt az első mikroműhold megtervezésében.Az “Európai Diák Föld Orbiter”, mozaiknevén az ESEO (=European Student Earth Orbiter) létrehozása pillanatnyilag a B fázisban van, és valószínűleg 2004-ben egy Ariane 5 hordozórakétával fogják felbocsátani.
A program hivatalos honlapja: http://www.sseti.org/


Egyéb, az ESA által az európai diákok számára nyújtott lehetőségekről, illetve másfajta pályázatokról az alábbi címen lehet információt szerezni:

www.estec.esa.nl/outreach/
http://www.esa.int/education/

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019