Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közeleg a Szojuz rakéták bemutatkozása Kourouban
(Rovat: Európa igáslovai a világűrben, Orosz hordozórakéták - 2010.07.08 08:30.)

Lassan befejeződik az orosz hordozórakéták indítóhelyének kiépítése a francia guyanai űrközpontban.

Júniusban teljesen elkészült a Szojuz rakétákat kiszolgáló, 17 emelet magas mozgatható állvány vázszerkezete. Ez szolgál majd arra, hogy a rakétákat és a velük pályára állítandó űreszközöket összeszereljék.


Már elkezdték felrakni oldalt a hullámlemezekből álló külső borítás elemeit is a mozgatható szerelőállványra. (Kép: ESA / CNES / Arianespace)

Maga az indítóállás még nincs kész, hátra van még például az elektromos vezetékek, a kommunikációs rendszer, a daruk szerelése. De a remények szerint sikerül tartani a feszített tempót, s még ennek az évnek a végén, decemberben elindulhat végre az első Szojuz hordozórakéta Kourouból.


A panorámaképen balra az épülőben levő mozgatható állvány, középen az indítóállás. (Kép: Arianespace)

A francia kezelésben levő Kourou űrközpont számára fontos előrelépés lesz a Szojuz hordozórakéták megjelenése. 1979 óta közel 200 alkalommal indultak innen az Ariane rakéták különböző típusai. Most a közepes teljesítményű Szojuz, nem sokkal később pedig a kisebb európai Vega hordozórakéták 2011-es megjelenésével az Arianespace a műholdindítási piac minden szegmensébe „beteszi a lábát”. (Az Ariane-5 jelenleg vezető a nehézrakéták piacán.) Eddig már 19 Szojuz-indítást kötöttek le a megrendelők.

Az első két Szojuz-2-1a jelzésű rakéták darabjai már novemberben megérkeztek Oroszországból a dél-amerikai bázisra. A mérnökök tavasszal kezdték meg a háromfokozatú hordozóeszköz összeállítását az újonnan épített szerelőcsarnokban.

A Szojuz rakéták különböző variánsai több mint 1700 alkalommal repültek, de még soha nem indították őket Oroszországon kívülről, kivéve persze a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterét. Ha minden a tervek szerint halad, az első rakéta szeptemberben kerül ki a csarnokból az szerelőállványra, ahol megkezdik a rendszerek ellenőrzését, majd a rakéta integrálását a brit megrendelésre készült HYLAS távközlési műholddal. Érdekesség, hogy a Szojuz rakéták esetében eddig sehol nem használtak mobil szerelőállványt. Bajkonurban és Pleszeckben a rakétákat és hasznos terhüket vízszintesen szerelik össze, s a kész szerkezetet szállítják ki az indítóállásba.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020