Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vega - egy lépéssel közelebb
(Rovat: Európa igáslovai a világűrben, Nyereség a kontinensnek , Az Ariane rakéták - 2006.07.20 10:30.)

Az Európai Űrügynökség ismét egy lépéssel közelebb került az Ariane-5 utáni első, európai fejlesztésű ESA-rakéta megvalósulásához. A Zefiro-23-nak, a második fokozat motorjának első égési tesztje sikeres volt.

A Szardínia szigetén fekvő Salto di Quirra olasz város mellett található az olasz Védelmi Minisztérium tesztközpontja. Június 26-án különleges rakétafokozatot teszteltek itt: az új európai hordozórakéta, a Vega második fokozatának motorját, a Zefiro-23-at gyújtották be. A 7 méter magas, 2,5 méter átmérőjű motor 75 másodpercen át égett, 1070 kN tolóerőt biztosítva.

A harmadik fokozat motorjának, a Zefiro-9-nek az égési tesztjére már 2005 decemberében sor került.


Gyújtás... Égési kísérlet a Zefiro-23 motorral

A Vega hordozórakéta fejlesztésének felelősei az olaszok, utánuk a P-80-as első fokozat fejlesztésével a franciák következnek. A programban részt vesz még Belgium, Svájc, Spanyolország, Hollandia és Svédország is. A hat ország által fejlesztett Vega kis tömegű műholdak alacsony Föld körüli pályára állítását szolgálja majd: 1500 km magas pályát érhet el kisebb műholddal, műholdakkal, a fő profilja azonban a 300-700 km közötti tartományra várható. Első indítása 2007 utolsó hónapjaiban várható. Onnan kezdve bekerül az ESA piaci indításokra felajánlható hordozórakétáinak sorába az Ariane-5 és az új „európai” Szojuz mellé.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020