Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mars One: csődben
(Rovat: Emberes Mars-utazás? - 2019.02.12 07:15.)

Az „egyirányú” öngyilkos emberes Mars-utazásokat finanszírozni hivatott cég csődöt jelentett.

Január közepén felszámolási eljárást kezdeményeztek Svájcban a Mars One Ventures AG ellen. A részletekről keveset tudni, de Bas Lansdorp, a Mars One alapítója röviden megerősítette a hírt.


Bas Lansdorp elismerte a csőd tényét. Most lehetséges befektetőt keresnek a Mars One megmentésére. (Kép: Mars One)

A kezdeményezésben a most felszámolás alá vont cég mellett egy nonprofit alapítvány (Mars One Foundation) is szerepet játszik, amelynek a célja a Mars bolygón egy állandó emberi település kialakítása. A cég szerepe a szponzori és reklámbevételek kezelése, és a haszonnak az alapítványba forgatása lett volna. Hogy ezek után mi lesz az alapítvánnyal és a projekttel, az bizonytalan, de talán nem nehéz megjósolni...

Legutóbb akkor hallottunk a Mars One-ról, amikor 2016 decemberében tőzsdére vitték. Akkor egyúttal a korábbi terveiket is módosították, a határidőket évekkel kitolták. Az első automata űrszondájukat a 2020-as évtized elejére ígérték, az embereket szállító űrhajójuk a 2030-as évek elején következett volna. A Mars One ötletével akkor robbant be a sajtóhírekbe és a köztudatba, amikor magánfinanszírozásban csak odaútra szóló Mars-utazások szervezését kezdte el, vagyis a jelentkezők abban a tudatban indultak volna útnak, hogy soha nem térhetnek vissza a Földre. Ez 2012-ben történt. Számos szakértő már akkor is komolytalannak tartotta az ötletet – ők a legjobb esetben megkapták, hogy csak fanyalognak és nem értik az „új idők” szavát. A 2012-ben meghirdetett tervek még 2023-as Mars-utazással kalkuláltak.

A Mars One úgy számolt, hogy az első négy főből álló személyzet Marsra szállítását 6 milliárd dollárból megoldják. (Űripari szakértők ezt durván alábecsült összegnek tartották.) A szükséges pénzt jórészt a televíziós közvetítések jogának értékesítéséből kívánták előteremteni. Ennek alapján minősítették sokan egyszerű „médialufinak” a projekt ötletét. Mindenesetre világszerte sokan jelentkeztek önként a reménybeli utazásra – bár messze nem annyian, mint ahogyan azt a Mars One kommunikálta. 2013 szeptemberében több mint 200 ezer jelentkezőről beszéltek, de ők azok voltak, akik elkezdték a jelentkezési procedúrát. Akik be is fejezték, és befizették a jelentkezési díjat, azok már csak néhány ezren voltak. Közülük a Mars One 1058-at válogatott ki potenciális jelöltnek. 2015 februárjában aztán 100 fősre szűkítették a listát. Ők további vizsgálatok, tréningek és egy szimulált bázison eltöltendő gyakorlat elé néztek, de hogy ebből végül megvalósul-e bármi is, az több mint kétséges.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020