Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrakadémia Klub: új szezon, első felvonás
(Rovat: Emberes Mars-utazás?, Álmuk a világűr - 2017.09.12 06:15.)

A Mars-utazás orvosi és pszichológiai vonatkozásairól hallgathatnak előadásokat és beszélgethetnek a rendezvény részvevői szeptember 21-én az ELTE-n.

Az űrtevékenység egy szerteágazó terület, amely a mérnöktudományoktól kezdve a természettudományokon, az orvostudományon és a jogon át a művészetekig bezárólag számos területet felölel. Az űr iránt érdeklődő fiatalok számára a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Space Generation Advisory Council (SGAC) egy rendezvénysorozatot indított el, MANT Űrakadémia Klub címmel, amelyre elsősorban (de nem kizárólag) a 18–35 év közötti korosztályt várják. A klubon elhangzó előadások az űrtevékenység sokszínű világába engednek betekintést, mely érdekes lehet jogász, orvosi vagy mérnöki nézőpontból is. Az előadásokat kötetlen beszélgetés követi.

A 2017-2018-as szezon az első alkalmával a Mars emberes küldetéssel való meghódításának lehetőségét járja körbe az Űrakadémia Klub, azon belül is az űrutazás orvosi dilemmáival foglalkozó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. A számos mérnöki, technológiai kihívás mellett az asztronauták testi-lelki szükségleteinek megismerése és az utazás során történő biztosítása ugyanolyan fontos és nehéz feladat. Ennek felmérésére napjainkban már számos analóg küldetést szenteltek, melyek mind igyekeznek a bolygóközi utazás és a marsi környezet lehető legpontosabb szimulálásával éles képet kapni az emberi szervezet tűrőképességeinek határairól és azok tágíthatóságáról.


Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató az emberes Mars-utazás szervezünk megfelelő működésével kapcsolatos kihívásainak potenciális megoldásairól és az ezekhez szükséges technológiák és eljárások jelenlegi állapotáról és lehetséges jövőbeli alakulásáról fog beszámolni. (Az előadó nemrég kitűnő cikksorozatot írt az Űrvilág olvasói számára is, a cikkek a lap aljáról elérhetők. – A szerk.) Schlosser Károly Kornél kutató, pszichológus pedig az űrkutatás terén felhasználható pszichológiai módszerekről és azok marsi analóg küldetéseken való teszteléséről és a jövőbeli tényleges Mars-missziókon történő alkalmazhatóságáról tart majd előadást.

Tehát amit tudni kell a rendezvényről:
Időpont: 2017. szeptember 21., csütörtök, 17.00–19.00
Helyszín: ELTE Lágymányosi Északi Tömb, 0.89 Jedlik Ányos terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

Program:
Köszöntő (Milánkovich Dorottya, Arnócz István – MANT, SGAC)
Úton a Marsra egészségesen (Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, MTA Jövőkutatói Albizottság köztestületi tagja)
Új generációs kognitív viselkedéstréningek alkalmazása az űrkutatásban – hogyan segítheti a kortárs pszichológia a közelgő Mars-missziókat (Schlosser Károly Kornél, pszichológus, kutató, egyetemi oktató, mindfulness oktató)
Kötetlen beszélgetés a résztvevőkkel

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018