Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A lengyel-orosz határ az űrből – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: ELTE műholdvevő állomás - 2006.09.26 18:11.)

A mesterséges politikai határok ritkán láthatók az űrből. A történelem brutalitásának azonban néha felülről is látható következményei vannak.

Képünk a Balti-tenger délkeleti partját mutatja, a Visztula-turzással és a mögötte elhelyezkedő lagúnával. Innen indul ki az a mesterséges határvonal, amely ma Lengyelországot választja el Oroszország kalinyingrádi exklávéjától, kettévágva az évszázadokig egységes Kelet-Poroszországot. Az, hogy ez a nagyjából kelet-nyugati irányú, szinte nyílegyenes vonal ennyire látszik odafentről is, mintegy fél évszázados fejlemény.


A második világháború után a győztes hatalmak ezt a területet felosztották a két mai állam között. A német lakosságnak, több mint kétmillió embernek mindkét részről menekülnie kellett. A Szovjetunióé lett az északi darab, rajta a terület fővárosával, a korábbi Königsberggel (halványbarna folt a lagúna északkeleti sarkánál). Míg a déli, Lengyelországhoz került részt a szintén a Szovjetunióhoz került, korábbi lengyel területekről elköltöztetett lakossággal népesítették be újra, északon a vidék majdnem lakatlan maradt. Ezért van az, hogy a mai határ északi oldalán az erdők zöldje az uralkodó, míg délen sok a szántóföld.

Az AQUA műhold MODIS-rendszerének felvételét szeptember 13-án rögzítettük ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020