Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Kompasz-2 indítási zónája – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: ELTE műholdvevő állomás, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2006.06.02 13:41.)

Amint az Űrvilág arról már korábban beszámolt, május 26-án, a késő esti órákban a Barents-tengerben tartózkodó Jekatyerinburg tengeralattjáróról bocsátották fel a magyar SAS-2 műszert is hordozó Kompasz-2 műholdat.

Bár azóta a műhold energia-ellátásában gondok jelentkeztek, a start zónájáról másfél nappal később szép műholdfelvételt rögzített az ELTE vevőállomása.


A felvétel közepén látható, a tundra ilyenkor barna színét viselő, északi partján még havas szárazföld az észak-oroszországi Kola-félsziget. Ennek északi, a képen már a felhők által takart részén van Murmanszk. Ettől a kikötőtől északkeletre, körülbelül a kép felső szélénél, a felhős rész keleti határán tartózkodott a tengeralattjáró a műhold felbocsátásakor.

A felvétel keleti szélén látható, és az északi végén átlósan húzódó havas gerincről könnyen felismerhető a Kanyin-félsziget. Az északi tájakon ilyenkor már kis magasságkülönbség is érdemi különbségeket okoz a hóviszonyokban: a Kanyin északi részén húzódó havas gerinc tengerszint feletti magassága nem éri el a 250 métert sem. A félsziget keleti oldalán levő öbölben, a nyugatról érkező meleg tengeráramlásoktól védve még mindig találhatunk befagyott tengerrészt.

A TERRA műhold MODIS-felvételét május 28-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020