Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sárgálló repceföldek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: ELTE műholdvevő állomás, Mezőgazdaság - 2006.05.24 07:41.)

Május elején a hazai tájak egyik jellegzetessége a repceföldek élénksárga színe.

A repcetáblák és táblacsoportok némelyike akkora, hogy a 250 méter pixelfelbontású MODIS-felvételeken is jól láthatók. Most egy ilyen képet mutatunk be.


Felvételünk a Dunántúl északkeleti részét és a kapcsolódó területeket mutatja. Jól felismerhető a Duna vonala, délnyugaton a Balaton, illetve a hegyvidéki erdők zöld színe. A kellemes tavaszi délelőttön néhány barátságos gomoly van az égen – vagy fentről nézve ezek takarják a földet. A mezőgazdasági táblák dominánsan barna, barnászöld színéből néhány sárga folt ugrik elő; ezek a repceföldek. Fejér megye keleti részén, a Kisalföldön, illetve a Duna északi partján is találunk ilyeneket, ahogy a kép keleti szélének teteje közelében is.

Az, hogy egy termény vetésterülete ennyire jól látszódjék egy valós színű kompoziton, persze az is kell, hogy a növény egybefüggő, nagy táblákon forduljon elő, és jellegzetes színe legyen. A többi mezőgazdásági terményünk nem ilyen (bár a parlagok pipacsai néha azért képesek valami hasonlóra), azok vetésterületét és várható hozamát többcsatornás képfeldolgozással lehet megbecsülni a műholdképek alkalmazásával.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét május 12-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020