Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Jeges-tenger mélyén
(Rovat: Biztonságos közlekedés, Új eszközök és anyagok - 2019.09.09 07:15.)

Dán kutatók műholdas radaros magasságméréseket használva tették pontosabbá az arktiszi tengerfenék domborzati térképét.

Szegényesek az ismereteink a Jeges-tenger fenekének domborzatáról (batimetriájáról), elsősorban azért, mert az év nagy részében jéggel borított tengeren nehéz a megfelelő méréseket elvégezni. Ugyanakkor a pontos batimetriai térképek nélkülözhetetlenek az óceán dinamikája, az áramlások és az árapály megismeréséhez és a hajózás biztonságának fokozásához. A különböző kampányok ellenére eddig hajókról végzett mérésekkel csak a Jeges-tenger kis részén sikerült feltérképezni a fenék domborzatát.


A Jeges-tenger létező batimetriai térképe (balra). A Csukcs-tengeren a piros vonal jelzi azt a területet, ahol hajóval az ellenőrző méréseket végezték. A jobb oldali kép a hibrid batimetriai térkép és az IBCAO közötti eltéréseket mutatja, azokon a területeken, ahol lehetséges volt a tengerfenék domborzatának altimetriai módszerrel történő meghatározása. (Kép: DTU Space)

Újabban a dán országos űrkutatási intézet, a DTU Space munkatársai az Earth and Space Science folyóiratban közzétették az Arktiszt borító óceán első, gravitációs úton készített batimetriai térképét. A tengerfenék domborzata torzítja a helyi gravitációs mezőt. A vízfelszín pontosan követi a helyi gravitációs ekvipotenciális felületet, vagyis a gravitációs anomáliák a vízfelszínen is követhetők. Ezek pontos feltérképezéséből következtetni lehet a tengerfenék domborzatára. Ennek alapján készítették el a DTU Space munkatársai a Jeges-tenger batimetriai térképét.


A tengerfenék hegyei gravitációs anomáliát okoznak, ennek hatása megváltoztatja a vízfelszín alakját. A vízfelszín műholdas radarmérésekkel letapogatható, a felszín egyenetlenségeiből következtetni lehet a tengerfenék domborzatára. (Kép: NOAA)

Az ERS–1, ERS–2 és Envisat műholdak hét év alatt végzett méréseit felhasználva a DTU Space-nél elkészítették a tengerfelszín altimetriai úton kapott gravitációs modelljét. Ezt a Jeges-tenger létező batimetriai térképének (IBCAO, International Bathymetric Chart of the Arctic Ocean) adataival összehasonlítva készítették el a Jeges-tenger hibrid batimetriai térképét. A térképet a CryoSat mérései alapján pontosították, így jobb térbeli felbontású térképet kaptak. Emellett a műholdas mérések további előnye, hogy a térkép azokra a területekre is kiterjeszthető, amelyekről más módszerekkel nem álltak rendelkezésre adatok.

A hibrid batimetriai térkép részletes ellenőrzését hajóról végzett mélységmérésekkel a Csukcs-tengeren végezték el. (A Csukcs-tenger a Jeges-tenger egyik peremtengere Ázsia és Észak-Amerika partjainál, a Kelet-szibériai-tenger és a Beaufort-tenger között, ebből nyílik dél felé a Csendes-óceánnal összeköttetést adó Bering-szoros.)


A Csukcs-tenger 2016-os batimetriai felmérésének eredménye, a hajóról végzett ellenőrző mérések (kék), a hagyományos batimetriai térkép (piros) és a műholdas mérésekből levezetett térkép (fekete) összehasonlítása. (Kép: DTU Space)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020