Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A sugárdózis mérése az űrállomáson
(Rovat: BIOPAN, Brados, Matrjoska, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2006.09.19 07:47.)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének kozmikus sugárterhelésével foglakozó kutatók ez évi mukaértekezletét szeptember 6. és 8. között tartották Oxfordban.

Az értekezlet legfontosabb témája az ISS-en 2004-től folyó embeszerű fantom (Matroshka) belsejében és ruházatán elhelyezett dózismérők Földre hozatal utáni vizsgálatából nyert adatok értékelése és egybevetése volt. A KFKI Atomenergia Kutatóintézet munkatársai által készített mérőegységek a fantom tüdejében és veséjében, valamint az űrhajós mellényzsebeiben voltak elhelyezve (lásd korábbi híradásainkat, linkek a cikk végén). A fantom 622 napot töltött Föld körüli pályán, ebből 539 napot az űrállomáson kívül, űrsétát szimulálva.

Az első eredmények azt mutatják, hogy a szerveket ért sugárzás egy napra számított átlag dózisa kisebb volt a számításokkal előre becsült értéknél. Amíg a Földön az emberi testszövetben a felszín közelében az elnyelt külső természetes radioaktív sugárzásból eredő dózis kb. 2,5 μGy/nap, addig az űrállomás belsejében ez az érték korábbi (2003-as) magyar mérések szerint (BRADOS projekt) kb. 200-250 μGy/nap volt, az elhelyezkedéstől függően. A Matroshka kísérlettel egyidőben az űrállomás belsejében azonban csak átlagosan kb. 180 μGy/nap volt mérhető annak ellenére, hogy a 11 éves napciklusnak abban a szakaszában zajlott a kísérlet, amikor a napfolttevékenység növekedett. Még érdekesebb azonban az, hogy az űrállomáson kívül elhelyezett, az űrruhát reprezentáló konténer belsejében, a mellényzsebben a dózisterhelés alig haladta meg az űrállomás belsejében mért értéket (kb. 200 μGy/nap) és a vesében, illetve a tüdőben még ennél is alacsonyabb volt mérhető (kb. 150, 170 μGy/nap). Természetesen ez sem kis érték, és még azt is figyelembe kell venni, hogy a kozmikus sugárzás biológiai hatása az emberi szövetekre kb. 2,5-szerese a diagnosztikai röntgensugárzásénak. Egy mellkas-átvilágítás alkalmával tüdőnk kb. 120 μGy dózist kaphat.


Matroshka felöltözteve a zsilipkamrában (2006. március)

Miközben az adatok pontosítása és kísérlet egyes körülményeinek vizsgálata tovább folytatódik, a fantom már több mint fél éve űrsétára készül, vagyis detektorokkal feltöltve, űrruhájában az egyik dokkolásra is használt zsilipkamrában tartózkodik. A detektorok eltávolításával és újakkal való feltöltésével a tegnap Bajkonurból elindított és az űrállomásra szeptember 20-án érkező 14. számú legénység fog foglalkozni. A detektorok – köztük az új magyar detektorok is – az előzetes minőségi és biztonsági vizsgálatok után már a bajkonuri állomáson fellbocsátásra várakoznak. Erre rövidesen egy Progressz típusú teherűrhajóval kerül sor, így Matroshka nem fog hosszú ideig tetszhalottként létezni, mint az az alábbi képen látható.


Matroshka detektorokra várva az űrállomás egyik raktárterében (2006. január)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018