Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-114 Discovery: Leghamarabb vasárnap, de ez igen valószínűtlen
(Rovat: Az űrrepülőgép - 2005.07.15 07:03.)

Az STS-114-es repülést irányító csapat vezetője bejelentette, hogy a Discovery leghamarabb vasárnap indulhat útnak. Hivatalos bejelentés pénteken várható.

Wayne Hale, az STS-114 repülést irányító csapat (Mission Management Team) vezetője csütörtökön közölte az újságírókkal az újabb halasztás tényét. Így leghamarabb vasárnap indulhat útnak a Discovery, de - ahogy Hale fogalmazott - ne nagyon számítson rá senki, hogy ez meg is történik. A helyzet ugyanis az, hogy a NASA egyelőre sötétben tapogatózik, hogy mi okozhatta a szerdai visszaszámlálás során a hibát. Az érintett szenzorok a külső tartály kiürítése után is azt jelezték, hogy a tartályban még üzemanyag van. Csak 3 órával a kiürítés után váltottak normális, üres jelzésre.

Pénteken a NASA mérnökei a Discovery farokrészében elhelyezett elektronikát vizsgálják meg - ha ott található a hiba és azt holnap meg is találják, a Discovery felszállhat vasárnap, vagy néhány nappal később. Ha a hiba nem a kiszolgáló elektronikában van, hanem maguk a szenzorok hibásak, az rosszat jelent: kicserélésükhöz vissza kell tolni a Discovery-t a szerelőcsarnokba. Legalábbis, ahogy Mike Lenibach, a felszállás vezető repülésirányítója fogalmazott, ilyen műveletet még nem kíséreltek meg az indítóálláson. Ha pedig visszatolják a rendszert a csarnokba, az egyúttal a start szeptemberre csúszását is jelentheti.

Jó hír a rossz mellé, hogy az idei ötödik trópusi vihar, Emily már nem Florida felé halad, így ha a start dátumát kitűzik, akkor csak az átlagos júliusi floridai időjárással kell megbirkózni: minden délután pillanatok alatt kialakuló és eltűnő záporok, zivatarok várhatók. A start időpontja egyébként minden nap körülbelül 23 perccel kerül korábbra, azaz vasárnap helyi idő szerint 2:17 körül (20:17 CET) szállhat fel a Discovery.

Amennyiben holnap kiderül, hogy a startot nem lehet vasárnap végrehajtani, akkor a Kennedy Űrközpontban a startkészültséget feloldják, és az űrhajósok is visszatérnek Houstonba.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020