Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Discovery űrrepülőgép:
az új startdátum május 22-e!

(Rovat: Az űrrepülőgép, A Columbia utolsó útja - 2005.04.21 10:24.)

A NASA szakemberei bejelentették, hogy egy héttel elhalasztják a Discovery űrrepülőgép indítását. Mint emlékezetes, ez a repülés lenne az első Shuttle vállalkozás a Columbia 2003. februári – hét áldozatot követelő – katasztrófája óta.

"Nem akarjuk a dolgokat nagyon húzni, de kapkodni sem akarunk, egyszerűen erről van szó" - mondta Michael Griffin, a NASA közelmúltban kinevezett igazgatója.

A Discovery egyébként a Nemzetközi Űrállomáshoz repülne, így az indítási ablakokat az ISS keringéséhez kellett kötni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Discovery bármilyen okból nem tud elindulni legkésőbb június 3-án, akkor a következő indítási ablak már csak júliusban lesz "nyitva".


Képünkön az STS-114 (Discovery) legénysége. Elöl jobbról-balra: Eileen M. Collins (parancsnok-pilóta), Wendy B. Lawrence (küldetés specialista), James M. Kelly (pilóta). A hátsó sorban balról-jobbra: Stephen K. Robinson, Andrew S. W. Thomas, Charles J. Camarda és Soichi Noguchi - valamennyien küldetés specialisták. Az amerikai Robinson és a japán űrügynökséget képviselő Noguchi űrsétákat is végre fog hajtani az ISS-nél, ezért a fotózáshoz is ennek megfelelően öltöztek. (NASA fotó)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020