Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy nagy lépéssel közelebb
(Rovat: Az űrrepülőgép, A hét képe - 2005.03.30 10:25.)

Tegnap a Discovery űrrepülőgépet áttolták a felkészítő hangárjából a függőleges összeszerelő csarnokba. Egy hét múlva kitolják az indítóállásra, ahol még másfél hónapot fog várakozni májusi indításáig.

A legfrissebb tervek szerint a NASA május 15-én indíthatja útnak a Discovery űrrepülőgépet az STS-114 jelű küldetésen. Ez lesz az első Shuttle-repülés a Columbia két évvel ezelőtti katasztrófája óta.

A katasztrófa óta az űrrepülőgépeken egy sor módosítást végeztek el. A legfontosabb változások, a teljesség igénye nélkül: bonyolult érzékelőrendszerek kerültek a szárnyak belépőélei mögé, digitális kamerát építenek be minden repülés előtt az űrrepülőgép és a külső hajtóanyagtartály alsó csatlakozópontja mellé, és talán a legfontosabb módosításként több ponton áttervezték a külső hajtóanyagtartály habszigetelését. A változtatásokról hamarosan egy cikksorozatban számolunk be.


A Discovery tegnapi átmozgatása néhány napot csúszott, mert az Endeavour átvizsgálásakor kábelezési problémákat találtak az egyik kábelaknában, emiatt a Discoveryt is gyorsan átvizsgálták a kritikus helyen. Az OV-103 néven is ismert űrrepülőgépet a tervek szerin április 4-én tolják ki a Kennedy Űrközpont 39B indítóállására. Az indítási periódus május 15-től június 3-ig tart, ha ebben az időszakban nem sikerül a startot végrehajtani, akkor több mint egy hónapot csúszik a program.

Fotó: NASA

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020