Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Internetes képtárral is ünnepel a NASA
(Rovat: Az űrkutatás 50 éve - 2008.07.30 05:00.)

Az amerikai űrhivatal megalapítását jelentő törvény elnöki aláírásának 50. évfordulója környékére időzítették a nagyszabású digitális képtár indítását.

A www.nasaimages.org weboldal a NASA és az Internet Archive együttműködésében készült. Ez utóbbi egy San Fancisco-i székhelyű nonprofit szervezet.


A NASA hatalmas kép- és videóanyagának központi gyűjteménye első alkalommal egyesíti az űrhivatal 21 nagy gyűjteményének teljes anyagát. Megtalálható itt többek közt az Apollo holdprogram anyaga, a Hubble-űrtávcső képei, de a múlt és a jelen kísérleti repülőgép-fejlesztéseit dokumentáló felvételek is. Az adatbázis kereshető, a benne található anyagokhoz természetesen leírások, magyarázó szövegek is társulnak. A weboldal megnyitása csak az első lépés: az öt évesre tervezett program során fokozatosan töltik fel a képek millióit és összesen több ezer órányi film- és hanganyagot. Digitalizálják a történelmi képanyag egy részét is, ami eddig még nem volt elérhető a nagyközönség számára.

A jeles évfordulóra emlékezve mindjárt be is mutatunk egy történelmi fényképet. A felvétel épp fél évszázaddal ezelőtt készült. Ezen Eisenhower elnök átadja a megbízólevelet az első kijelölt igazgatónak (T. Keith Glennan, jobbra) és helyettesének (Hugh L. Dryden, jobbra). A polgári kutatásokkal megbízott amerikai szövetségi légügyi és űrkutatási hivatalt létrehozó törvényt (The National Aeronautics and Space Act, Pub.L. 85-568) az elnök 1958. július 29-én írta alá. A szervezet működését hivatalosan 1958. október elsején kezdte meg.


(Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020