Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-12: hárman haza
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2019.10.03 14:25.)

Visszaérkezett a Földre egy orosz és amerikai űrhajós, valamint az Egyesült Arab Emírségek első űrutazója. Az ISS-en hatan maradtak, újra európai parancsnokkal.

Az orosz Szojuz MSZ-12 űrhajó ma délelőtt, magyar idő szerint 9:37-kor hagyta el a Nemzetközi Űrállomást (ISS), valamivel több mint 202 nap ott-tartózkodás után.


A Szojuz MSZ-12 október 3-án, nem sokkal az ISS Rasszvet moduljától való elválását követően. (Kép: NASA TV)

A kazah sztyeppére – a Szojuz űrhajóknál szokásos módon – 13 óra körül ejtőernyőzött le a kabin. Visszatérésükkel a Szojuz parancsnoki székében ülő orosz Alekszej Ovcsinyin és amerikai társa, Nick Hague 203 napos űrutazásuk végére tettek pontot. A harmadik utas, Hazza Al Manszúri (Hazza Al Mansoori) számára most csak 8 nap adatott meg, ő nemrég a Szojuz MSZ-15 fedélzetén érkezett rövid látogatásra az ISS-re.


Az űrállomáson általában hat főből álló személyzet tartózkodik. 2015 óta most először fordult elő, hogy nagyobb „tömeg”, kilenc űrhajós élt egyszerre a Föld körül keringő kutatóbázison. (Kép: NASA)

A mostani trió visszaindulásakor az űrállomáson maradó hat űrhajós megkezdte a 61. számú állandó személyzet programját. A parancsnok az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Luca Parmitano, társai a NASA űrhajósai, Christina Koch, Jessica Meir és Andrew Morgan, valamint az orosz Roszkoszmosz képviseletében Alekszandr Szkvorcov és Oleg Szkripocska. Elsődleges feladatuk több száz biológiai, biotechnológiai, fizikai, anyagtudományi, földtudományi és egyéb kísérlet végrehajtása, no meg természetesen az ISS rendes működésének fenntartása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020