Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-15
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2019.09.25 16:20.)

Három főből álló személyzettel úton a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé az utolsó olyan orosz űrhajó, amelyet Szojuz-FG hordozórakétával indítottak.

A jövőben a modernizált, digitális vezérlésű Szojuz-2.1a rakétákkal jutnak a világűrbe az orosz Szojuz űrhajók, és nem a megszokott bajkonuri 1-es – már Jurij Gagarin 1961-es repülését is kiszolgáló – startállásról, hanem a 31-esről indulnak. Most még az utolsó Szojuz-FG rakéta emelte a magasba a Szojuz MSZ-15 űrhajót, szeptember 25-én, magyar idő szerint 15:57-kor. Az űrállomáshoz (a Zvezda modulhoz) való automatikus dokkolás rövid repülés után, a tervek szerint 21:45 körül várható.


Szeptember 23-án a rakéta és az űrhajó a megszokott módon, vízszintes helyzetben, vasúton tette meg az utat a bajkonuri szerelőcsarnoktól az indítóállásig. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Orosz sajtóértesülések szerint a Roszkoszmosz szeretné felújítani az űrtörténelmi jelentőségű 1-es starthelyet, ahonnan az első emberes űrrepülés is indult. De hogy lesz-e erre pénz és egyáltalán mikorra valósulhat meg, hogy innen Szojuz-2.1a rakétákat indítsanak, az bizonytalan.

A Szojuz MSZ-15 háromfős személyzetének parancsnoka a 49 éves Oleg Szkripocska. A veteránnak számító kozmonauta már két alkalommal járt az űrben: két korábbi ISS expedíció során összesen 331 napot gyűjtött. Mostani útján egyik társa a NASA képviseletében a 42 éves Jessica Meir, a másik az Egyesült Arab Emírségek első űrhajósa, Hazza Al Manszúri (Hazza Al Mansoori), aki 35 éves. Mindketten először vesznek részt űrrepülésen.

Al Manszúri az Emírségek és Oroszország közötti megállapodás keretében tesz – a többiekével összehasonlítva rövid – látogatást az ISS fedélzetén. Űrhajóskiképzését 2018-ban kezdte meg Oroszországban, előtte hazájában F-16-os vadászpilóta volt.

A trió érkezésével ideiglenesen 9 fősre bővül az ISS lakóinak létszáma. Az Emírségek űrhajósa október 3-án indul vissza az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague társaságában, a Szojuz MSZ-12 űrhajóval. Ez utóbbiak 203, míg Al Manszúri 8 napos űrbeli tartózkodásukat fejezik majd be. Szkripocska és Meir jövő április elején tér haza, hozzájuk csatlakozik majd az amerikai Andrew Morgan, aki már az űrállomáson dolgozik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020