Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Szojuz MSZ-15 űrhajó indítása – élőben
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2019.09.24 07:15.)

A NASA TV élő internetes adását magyar kommentárral követhetik a Galileo Webcast honlapján, szeptember 25-én délután 15 órától.

A Szojuz MSZ-15 űrhajó egy orosz, egy amerikai, és egy az Egyesült Arab Emírségeket képviselő űrhajóssal a fedélzetén indul a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol a dokkolás után az amerikai és az orosz űrhajós immár a 61. állandó személyzet tagjaiként megkezdi hat hónapos küldetését. Az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa 8 napos küldetés után tér vissza a Földre. Ez az indítás egyben az analóg vezérlésű Szojuz-FG rakéta utolsó repülése is lesz, egyben az utolsó indítás Bajkonur űrtörténelmi 1-es starthelyéről, ahonnan még Jurig Gagarin indult az első emberes űrrepülésre. A későbbiekben a Szojuz űrhajók már a digitális vezérlésű Szojuz-2.1a rakétákkal repülnek, és a 31-es állásból indulnak.


A Szojuz MSZ-15 utasai augusztus 30-án, a kiképzésüket sikeresen lezáró vizsga idején, a csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Balról jobbra Hazza Al Manszúri (Hazza Al Mansoori) az Egyesült Arab Emírségekből (az ország első űrhajósa), Oleg Szkripocska Oroszországból, és Jessica Meir az Amerikai Egyesült Államokból. Érkezésükkel rövid időn át 9 fő tartózkodik majd egyszerre az ISS-en. (Kép: NASA / Beth Weissinger)

A start pontos ideje szeptember 25-én (szerdán) magyar idő szerint 15:57. A Galileo Webcast élő internetes közvetítése a tervek szerint 15 órakor kezdődik, a NASA TV adásának átvételével, magyar szakkommentálással. A virtuális stúdió munkatársai: Zsombok Gábor, Vizi Pál Gábor és Tepliczky István.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020