Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az orosz robot visszatért
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2019.09.08 07:15.)

Véget ért a Szojuz MSZ-14 űrhajó rövid, mégis kalandos, emberek nélküli repülése a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A Szojuz visszatérő kabinja éjszaka, magyar idő szerint szeptember 6-án 23:32-kor (helyi idő szerint már 7-én hajnali fél 3 után) landolt Kazahsztánban. Ezzel végéhez ért a 16 napos tesztrepülés, amelynek elsődleges célja a Szojuz-2.1a hordozórakéta kipróbálása volt az emberes Szojuz űrhajókkal. A jövőben még egyszer, a Szojuz MSZ-15 szeptember végi indításakor alkalmazzák a régebbi Szojuz-FG rakétaváltozatot, aztán a jövő évtől kezdődően áttérnek a modernebb Szojuz-2.1a-ra.


A Szojuz MSZ-14 az űrállomástól távolodóban. Ez volt 33 év után az első orosz emberes űrhajó, amely automata üzemmódban érkezett és távozott. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A Szojuz MSZ-14 fedélzetén űrhajósok nem, csak egy humanoid robot (Skybot F-850 vagy Fjodor) utazott, méghozzá a parancsnok ülésében. Arra azonban nem volt „kiképezve” hogy közbeavatkozzon, ha az automatikus csatlakozás nem sikerül az ISS-hez. Márpedig épp ez történt, a Poiszk modulnál a Kursz-NA radaros dokkolórendszer hibájából nem tudták végrehajtani a manővert. Emiatt a Szojuz MSZ-13-mal kellett elállni és felszabadítani a Zvezda modul végén elfoglalt „parkolóhelyet”, ahol utána a sikeresen végre tudták hajtani a dokkolást az addig az ISS közelében várakozó ember nélküli űrhajóval.

Űrhajósok nem lévén a fedélzetén, a Szojuz MSZ-14 a felfelé vezető úton összesen 657 kg rakományt tudott vinni az ISS-re. A tesztrepülést az orosz szakemberek kihasználták arra is, hogy előmozdítsák a következő generációs teherszállító űrhajó fejlesztését. Ez a jelenleg használt Progresszekkel ellentétben alkalmas lesz az épségben való visszatérésre és így eszközök, kísérleti minták visszahozatalára az űrállomásról. A Szojuz MSZ-14 kabinjában hazaérkezett az 1,8 m magas, 160 kg-os Fjodor, a robot is, miután egy sor tesztet végeztek vele az ISS fedélzetén. A Skybot F-850 sikeresen követte, megismételte az emberi mozdulatokat. Kábeleket csatlakoztatott és olyan eszközökkel dolgozott, amilyeneket az űrhajósok az űrállomás külső részén végzett munkájuk során, űrséták alkalmával szoktak használni. Hosszabb távon a humanoid robot fontos feladata lehet az emberek helyettesítése űrsétákon, vagy akár az űrséták teljes kiváltása.


Fjodor (FEDOR, Skybot F-850) az űrállomáson. (Kép: Roszkoszmosz)

Az ISS hat lakója nem marad sokáig látogató nélkül, a tervek szerint a jövő héten érkezik a következő japán teherszállító űrhajó (HTV-8), mintegy 3,5 tonnányi rakománnyal.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020