Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz MSZ-12
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2019.07.31 14:20.)

Üzemanyaggal, vízzel, oxigénnel, kísérleti eszközökkel és felszerelési tárgyakkal feltöltve, Bajkonurból elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgálására a legújabb orosz teherűrhajó.

A Progressz MSZ-12 jelzésű űreszközt egy Szojuz-2.1a hordozórakéta állította pályára. (Érdekesség, hogy az előző napon Pleszeckből egy ugyanilyen típusú rakétát használtak egy orosz katonai távközlési műhold indításához.)


A start előkészületei Bajkonurban: az előtérben a Progressz MSZ-12, a háttérben a rakéta orrburkolata látható. (Kép: Roszkoszmosz)


A kazahsztáni 31. számú indítóhelyre a teherűrhajó és rakétája vasárnap (július 28-án) gurult ki vasúton a szerelőcsarnokból. (Kép: Roszkoszmosz)

Az automata Progressz MSZ-12 (más jelöléssel 73P) teherűrhajó július 31-én, magyar idő szerint 14:10-kor emelkedett a magasba, hogy a legrövidebb idő, mindösssze kb. 3 óra leforgása alatt elérje az ISS-t és csatlakozzon hozzá. A nyomás alatt hermetikusan zárt kabinba pakolt „száraz rakomány” össztömege mintegy 1,2 tonna. Ebbe tudományos kísérleti eszközök, az űrállomás életfenntartó rendszeréhez tartalék alkatrészek, a hat főből álló személyzet tagjai számára élelmiszer, gyógyszerek, ruházat, személyes használati tárgyak találhatók. A rakomány további nagy része – 1 tonna tömegben – az ISS Zvezda moduljának tartályaiban tárolt hajtóanyagkészlet feltöltésére szolgáló utánpótlás. Emellett 420 kg víz, és 50 kg sűrített levegő is feljut az ISS-re.

A teherűrhajó a menetrend szerint 17:35 körül csatlakozik az űrállomás Pirsz moduljához. A dokkolóhelyet eddig elfoglaló előző, MSZ-11 jelzésű Progressz hétfőn távozott. A még áprilisban érkezett űreszközt szokás szerint megpakolták már feleslegessé vált dolgokkal. Ezek megszokott sorsa a teherűrhajóval együtt a sűrű légkörben való megsemmisülés volt, a Csendes-óceán déli része fölött.

Kevesebb mint egy hét leforgása alatt a Progressz MSZ-12 lesz a második teherűrhajó az ISS-nél. Az amerikai SpaceX Dragon (CRS-18) teherűrhajója ugyanis 27-én érkezett meg, a NASA megrendelésére 2,3 tonnányi ellátmánnyal és eszközzel. A Japán Űrügynökség (JAXA) pedig a napokban jelentette be, hogy a következő, immár nyolcadik HTV teherűrhajója szeptember 10-én indulhat. Előtte még augusztus 22-én startol egy „majdnem-teherűrhajó” is. Az orosz Szojuz MSZ-14 ugyanis ezúttal kivételesen nem szállít embereket, mivel a Szojuz-2.1a rakétával most először fogják kipróbálni az indítást. A hazaútján azonban – űrhajósok nem lévén a visszatérő kabinban – a tervek szerint mintegy 500 kg-nyi eszközzel és kísérleti mintával landolhat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020