Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-12
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2019.03.14 20:25.)

Bajkonurból egy orosz és két amerikai űrhajóssal elindult a legújabb orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Az űrhajót pályára állító Szojuz-FG hordozórakétát kedden (március 12-én) szállították ki a történelmi 1-es számú starthelyre. A kazahsztáni Bajkonurból innen indult az első emberes űrrepülés is Jurij Gagarinnal, 1961-ben. A rakétát és a tetejére szerelt űrhajót aztán függőleges helyzetbe állították, majd március 14-én, magyar idő szerint 20:14-kor rendben megtörtént a start. Az űrállomást mintegy hat óra (négy teljes Föld körüli pálya megtétele) után érik el.


Útban az indítóállás felé. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

A Szojuz MSZ-12 (más, az ISS-hez indított küldetések sorszámára utaló jelzéssel 58S) fedélzetén ezúttal három űrhajós, az orosz Alekszej Ovcsinyin (a parancsnok), valamint az amerikai Nick Hague és Christina Koch tart az ISS-re. Hat és fél hónapot fognak ott tölteni, először az 59., majd a 60. számú állandó személyzet tagjaiként. Ovcsinyin és Hague különleges módon a második Szojuz indításán vett részt fél éven belül. Ennek a magyarázata, hogy a Szojuz MSZ-10 tavaly október 11-én a rakéta hibájából nem tudta elérni a Föld körüli pályát. Az űrhajósok a mentőrendszernek hála épségben visszatértek, kényszerleszállást végrehajtva. Most pedig kaptak egy második lehetőséget, hogy megkezdhessék a munkájukat az ISS-en. Ha a rövidre sikerült októberi próbálkozást is beleszámítjuk, Ovcsinyin harmadszor, Hague másodszor indult most a világűrbe. A 47 éves orosz kozmonauta 2016-ban már járt az ISS-en, 172 napot tartózkodva az űrben. A 43 éves amerikai társa most először jut el az űrállomásra, de a Szojuz MSZ-10 startbalesete miatt már mégsem igazán számít újoncnak. A NASA űrhajósnője, a 40 éves Christina Koch első űrrepülésén vesz részt.


Koch, Ovcsinyin és Hague az űrhajójuk előtt, a bajkonuri előkészületek során. (Kép: NASA / Victor Zelentsov)

Az 59. és 60. személyzet fő feladata a kísérleti munka folytatása az űrállomáson. Több száz biológiai, biotechnológiai, fizikai, földmegfigyelési és egyéb tudományos kísérletet hajtanak majd végre az emberiség egyetlen folyamatosan lakott „súlytalansági laboratóriumában”. Emellett az ISS üzemeltetésében, karbantartásában is meglesz a szerepük. A már jelenleg is az űrállomáson tartózkodó amerikai Anne McClain és kanadai David Saint-Jacques, valamint a most érkező Hague és Koch egyaránt pályafutásuk első űrsétájára készülnek. McClain and Hague rövidesen, már március 22-én indul az űrállomás külső részén végzendő szerelési munkára, az energiaellátó rendszeren dolgoznak majd. A második felvonás 29-ére van beütemezve, ekkor McClain és Koch fejezi be a feladatot. Ez utóbbi lesz egyébként az űrrepülés történetében az első alkalom, hogy női űrhajósok alkotják a teljes csapatot egy űrsétán. Április 8-án aztán Hague és Saint-Jacques következik, ők egy tudományos kísérletekre alkalmas platformot szerelnek fel. Hague, Koch és McClain egyébként egyszerre kezdték karrierjüket az amerikai űrhivatalnál, mindhárman a NASA 2013-as válogatásán kerültek be az űrhajósok közé. Ez volt az a csapat, amely – első alkalommal – fele részben nőkből állt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018