Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz MSZ-10
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2018.11.16 19:25.)

Máskor rutinhír az orosz teherűrhajó felbocsátása, most a legutóbbi emberes Szojuz kudarcba fulladt startja miatt mindenki a rakéta működésére figyelt.

A Progressz MSZ-10 (más jelzéssel 71P) orosz teherűrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé, ahová vasárnap érkezik majd. A starthoz ugyanolyan Szojuz-FG típusú rakétát használtak, mint amilyen nemrég (október 11-én) kudarcot vallott a Szojuz MSZ-10 űrhajó pályára állításakor. A november 16-án, magyar idő szerint 19:14-kor végrehajtott indítás ezúttal sikeres volt, ami megnyithatja az utat az ISS személyzetváltásainak december eleji folytatása előtt is.


A Progressz MSZ-10 teherűrhajó még a startállásban. Két nap múlva, november 18-án már az ISS-hez dokkol. (Kép: Roszkoszmosz)

Eközben a Föld túlsó felén, az Egyesült Államok keleti partvidékén, a Wallops-szigeten egy Antares rakéta és a következő Cygnus teherűrhajó is készülődik az indításra. A Northrop Grumman Innovation Systems teherűrhajója a NASA megbízásából ugyancsak az ISS-re visz szállítmányt. A Cygnus startja időjárási okokból néhány napot késett. Volt egy időszak, amikor ugyancsak 16-ára, a Progressz indításánál alig 9 órával korábbra ütemezték be, de végül 17-ére halasztották (a jelenlegi információk értelmében magyar idő szerint 10:01 a tervezett időpont). A tényleges indítási sorrendtől függetlenül, az űrállomás közel két évtizedes története során még sosem fordult elő, hogy ennyire szoros egymásutánban (kb. 15 órán belül) érkezzenek teherszállítmányok a Földről. A most a Szojuz MSZ-10 startbalesete miatt ráadásul csupán három főből álló legénységnek sűrű napjai lesznek a közel egyszerre megérkező két teherszállítmány átrakodása miatt. Míg az ISS közelébe jutó Cygnust robotkarral fogják be és csatlakoztatják a Unity modulhoz, addig a Progressz automata dokkolását a Zvezda modul hátsó részéhez csak felügyelniük kell az űrhajósoknak. Közbelépniük csak akkor szükséges, ha valami nem működik rendben. A feladat általában két orosz űrhajósé, de most Szergej Prokopjev egyedül van, így az ISS német parancsnoka, Alexander Gerst lesz a segítségére, akinek előzetesen fel kellett frissítenie a műveletre vonatkozó ismereteit.

A Szojuz-FG rakéta és a tetején a teherűrhajó útja a szerelőcsarnoktól a bajkonuri 1. számú indítóhelyig. (Videó: Roszkoszmosz)

A Progressz MSZ-10 mintegy 2,5 tonnát kitevő rakományában az űrhajósoknak szánt élelmiszer, használati tárgyak, kísérleti eszközök, oxigén és levegő, víz, és természetesen a megszokott hajtóanyag kapott helyet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020