Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-10: sikertelen start
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2018.10.11 11:15.)

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a legújabb orosz űrhajó, ezúttal csak két utassal a fedélzetén - de nem érték el a Föld körüli pályát.

A Szojuz MSZ-10 október 11-én, magyar idő szerint 10:40-kor startolt a kazahsztáni Bajkunurból egy Szojuz-FG hordozórakétával. Parancsnoka az orosz Alekszej Ovcsinyin, társa az amerikai Nick Hauge. Mindketten az ISS 57. számú állandó személyzetéhez csatlakoztak volna. Az űrállomáson már várta őket Szergej Prokopjev, Serena Auñón-Chancellor és Alexander Gerst – ez utóbbi, az ESA-t képviselő német űrhajós a személyzet parancsnoka. Ha minden a tervek szerint alakul, mintegy 6 óra elteltével dokkoltak volna a Poiszk modulhoz.


Ovcsinyin és Hague felkészülés közben, Bajkonurban. (Kép: NASA / Victor Zelentsov)

Bár a Szojuz űrhajók három személyesek, az orosz Roszkoszmosz korábban úgy döntött, hogy takarékossági okokból két űrhajós helyett csak egyet küld az űrállomásra. A fő ok, hogy az új orosz tudományos kísérleti modul (Nauka) indítása tovább késik, így az űrhajós nem is tudná elvégezni, amire kiképezték, hiszen még nincs hol végrehajtania a kísérleteket. Visszaúton viszont a harmadik ülés sem maradt volna kihasználatlanul, a tervek szerint akkor tért volna vissza az Egyesült Arab Emírségek első űrhajósa (a két jelölt: Hazza Al Mansouri és Sultan Al Niadi).


(Kép: NASA / Bill Ingalls)

Ovcsinyin mögött már egy 172 napos űrrepülés áll, 2016-ban dolgozott az ISS-en. Amerikai társa újonc űrhajós. A Szojuz MSZ-10 útja az űrhajótípus különféle változatait is figyelembe véve összesítésben a 139. repülés.

Az első információk szerint a rakéta elégtelen működése miatt a repülésből csak egy űrugrás lett... A Szojuz utasai ballisztikus pályán visszatértek a Földre - minden remény szerint épségben. Amint többet lehet tudni, a részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018