Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három űrhajós és egy csomag Pille
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk , A Pille - 2018.06.06 14:00.)

Bajkonurból egy orosz, egy amerikai és egy német űrhajóssal elindult a Nemzetközi Űrállomás felé a Szojuz MSZ-09 űrhajó. Magyar sugárdózismérő műszert is visznek magukkal.

Az űrhajót egy Szojuz-FG hordozórakéta állította pályára a kazahsztáni Bajkonurból, június 6-án, magyar idő szerint 13:12-kor. A rakéta oldalát az Oroszországban hamarosan kezdődő FIFA labdarúgó-világbajnokságra utaló felirattal és logóval matricázták fel.

A hordozórakéta és az űrhajó hétfőn (június 4-én) érkezett a bajkonuri 1. számú startálláshoz, ahonnan 1961-ben az első űrhajós, Jurij Gagarin is indult. (Forrás: Roszkoszmosz)

A Szojuz MSZ-09 parancsnoka a 43 éves orosz Szergej Prokopjev, aki most indult első űrrepülésére. Ugyancsak újonc az amerikai Serena Auñón-Chancellor (42). Az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében a német Alexander Gerst (42) tart az ISS-re, ő korábban már végrehajtott egy fél éves programot az űrállomáson. Mindhárman az ISS 56. számú állandó személyzetéhez csatlakoznak. Gerst az ISS következő személyzetváltás után az 57. legénység parancsnoka lesz – az ESA űrhajósai közül másodikként irányítja majd az űrállomáson dolgozókat.


Csoportkép focilabdával és a rakéta feldíszített utolsó fokozatával. Balról jobbra a Szojuz MSZ-09 tartalék és tényleges személyzetének tagjai sorakoznak: Anne McClain, Oleg Kononyenko, David Saint-Jacques, Serena Auñón-Chancellor, Szergej Prokopjev, Alexander Gerst. (A nemrég viszatért Szojuz MSZ-07 személyzete egyébként egy labdát hozott vissza az ISS-ről, amelyet a világbajnokság moszkvai nyitómérkőzősén használnak majd.) (Kép: Andrej Seljepin / Gagarin Űrhajóskiképző Központ)

A most indult trió két nappal (34 megtett pályával) később éri el az ISS-t, a dokkolás pénteken magyar idő szerint 15:07-re várható a Rasszvet modulnál. Gerst kutatási programja az ESA-nál a Horizons (látóhatárok) nevet kapta. Benne több mint 50 európai kísérletet hajtanak végre az egyedülálló súlytalansági „laboratóriumban”, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A Szojuz MSZ-09 repülésének magyar vonatkozása, hogy fedélzetén repül az ISS-re az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) által fejlesztett és elkészített Pille dózismérő rendszer – immár a harmadik. Az új Pille kiolvasó a 2003 óta a Zvezda modulban szolgálatot teljesítő kiolvasó egységet fogja leváltani. A csomag újabb nyolc darab Pille dózismérőt is tartalmaz, így a fedélzeten használt Pille dózismérők száma 20 darabra nő. A régi Pille kiolvasó lecserélését fedélzeti összehasonlító méréseket követően fogják végrehajtani, ez azt jelenti, hogy pár hétig mindkét Pille kiolvasót működtetni fogják az ISS-en. A Pille legelső változatának a fejlesztése éppen 40 évvel ezelőtt kezdődött, és a történet itt közel sem ér véget – olvashatjuk az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoportjának honlapján. Orosz partnereik jelezték, hogy a Pille rendszert egészen az űrállomás üzemidejének végéig, vagyis legalább 2024-ig üzemeltetni kívánják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018