Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz expressz
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2018.02.13 12:15.)

Az idei év első teherűrhajója, amely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé indult, az orosz Progressz MSZ-08. A gyors megközelítés most sem jött össze.

A Progressz MSZ-08 (69P) jelzésű űreszközt a kazahsztáni Bajkonurból állították pályára február 13-án, magyar idő szerint 8:13-kor. A hordozórakéta egy Szojuz-2.1a volt.


Két nappal az eredetileg tervezett, de az utolsó percben lefújt a start előtt, február 9-én szállították ki a rakétát és a teherűrhajót az indítóállásba. (Kép: Roszkoszmosz)

Az ISS megközelítésekor egy új műveletsorozatot próbáltak volna most ki, ha a február 9-ei start sikerül. Ennek a végén, a start után mindössze három és fél órával csatakozott volna a Progressz az űrállomáshoz. A háromfokozatú hordozórakéta a felemelkedés után kb. 9 perccel helyezte Föld körüli pályára a teherűrhajót, amelynek nem sokkal később kinyíltak a napelemtáblái és a kommunikációs antennái. A Progressz hajtóművei segítségével ezután olyan pályamódosító manővereket végeztek volna, hogy az űreszköz „utolérje” az ISS-t, amelynek Zvezda moduljához automatikus üzemmódban dokkolt. Az „expressz” megközelítés három és fél óra múlva ért volna véget az űrbázishoz való csatlakozással. A pontosan megkoreografált út mintegy megfelezi az eddig alkalmazott legrövidebb megközelítési időt. Valójában a Progressz MSZ-08 gyorsasági rekorder lett volna: eddig semmilyen már űreszköz nem jutott el az ISS-hez a felbocsátása után ennyire hamar. Az elhalasztott indítás miatt azonban visszatértek a 2 napos megoldáshoz, a teherűrhajó csütörtökön 11:43-kor érkezik az ISS-hez.

Ha a Progresszeknél beválik, idővel az embereket szállító Szojuz űrhajóknál is alkalmazhatják majd a gyors megközelítési eljárást. Az orosz szakemberek néhány évvel ezelőtt kezdték csökkenteni az ISS elérési idejét, a korábban alkalmazott két napról kb. 6 órára. A kísérletek először akkor is automata teherűrhajóval kezdődtek 2012-ben, majd 2013-tól a módszert Szojuz űrhajóknál is használták. A 6 órás megközelítés során az űrhajó 4-szer kerüli meg a Földet, mire az űrállomáshoz ér. A most kipróbált legújabb eljárás során ehhez két pálya megtétele is elég. Az új technikát már az előző, tavaly októberi Progressz teherűrhajónál is szerették volna kipróbálni, de a start utolsó pillanatokban szükségessé vált halasztása ezt megakadályozta, a megismételt próbálkozás során akkor is kénytelenek voltak visszatérni a kényelmes 2 napos (34 pálya megtételét igénylő) repülésre. A gyors megközelítés ugyanis megköveteli az indításkor az ISS pályasíkja és Bajkonur speciális kölcsönös helyzetét, ami csak bizonyos napokon következik be.

A Progressz MSZ-08 rakományát 890 kg, az űrállomásra szánt hajtóanyag, 420 kg ivóvíz, 24 kg sűrített levegő, 22 kg sűrített oxigén teszi ki. Emellett az ISS hat főből álló személyzetének ellátására élelmiszer, felszerelési tárgyak, valamint tartalék alkatrészek, tudományos kísérleti berendezések is repülnek a fedélzeten, összesen 1390 kg tömegben.

A most felkerülő kísérleti eszközök közt szerepel egy antennacsomag, amely az Icarus nevű programban játszik majd szerepet. Később egy űrséta során az ISS külsejére szerelik fel. Az Icarus keretében rádiós jeladóval ellátott állatok vándorlásáról, csoportos viselkedéséről szeretnének adatokat gyűjteni. Az adatokat a fedélzeten feldolgozó számítógép októberben egy másik Progressz teherűrhajóval jutott fel az űrállomásra. A mostani Progressz külső, nem hermetizált részén kísérleti radiátorok is utaztak az űrbe, amilyeneket későbbi űreszközök hőszabályozó rendszerébe építhetnek majd be.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018