Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-06
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2017.09.13 06:15.)

Egy orosz és két amerikai űrhajóssal egészült ki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzete.

Bajkonurból szeptember 12-én éjjel, magyar idő szerint 23:17-kor startolt az orosz Szojuz MSZ-06 űrhajó. A trió parancsnoka az orosz Szergej Miszurkin volt, társai a NASA képviseletében Mark Vande Hei és Joe Acaba. Mintegy hat órán (négy Föld körüli keringésen) át tartó út után érkeztek az ISS-hez, ahol űrhajójuk 13-án 4:55-kor csatlakozott a Poiszk modulhoz. Hárman az űrállomás 53. számú személyzetének már fent levő három tagjával, Randy Bresnik parancsnokkal (USA), valamint Szergej Rjazanszkijjal (Oroszország) és Paolo Nespolival (Olaszország / ESA) dolgoznak majd együtt. Mint a névsorból kitűnik, ezúttal csupa férfiakból álló legénység tartózkodik az ISS-en.

A Szojuz-FG rakétát és a rászerelt Szojuz MSZ-06 űrhajót szeptember 10-én vízszintes helyzetben, vasúton szállították ki a bajkonuri 1-es számú startállásba, ahol a megszokott módon függőleges helyzetbe állították, majd előkészítették az indításra. (Forrás: Roszkoszmosz)

Az amerikaiak közül Mark Vande Hei újonc űrhajós, Joe Acaba eddig már két alkalommal repült (STS-119 Discovery, Szojuz TMA-04M – ISS 31/32-es személyzet; összesen közel 138 nap). Az utóbbit csak később, az idei év elején jelölték ki a legénység tagjának, miután biztossá vált, hogy az orosz Roszkoszmosz takarékossági célból, átmenetileg egy fővel csökkenti az űrállomáson tartózkodó űrhajósainak létszámát és a Szojuzban megüresedő helyet az amerikai partnerének, a NASA-nak kínálja fel. Alekszandr Miszurkin eddig bő 166 napot töltött a világűrben (Szojuz TMA-08M, ISS 35/36-os személyzet).

A most indult űrhajósok előreláthatólag 2018. február végéig élvezik az űrállomás vendégszeretetét, a Szojuz MSZ-06 kapszulájában akkor térnek majd vissza a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018