Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Elveszett a Progressz MSZ-04
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2016.12.01 18:00.)

Sikertelen volt a legújabb orosz teherűrhajó mai indítása a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Megszakadt a kapcsolat a Progressz és a földi irányítók között.

A Progressz MSZ-04 jelzésű teherűrhajó december 1-jén, magyar idő szerint 15:51-kor emelkedett a magasba a kazahsztáni Bajkonurból, egy Szojuz-U hordozórakétával.


(Kép: Roszkoszmosz)

Az automata teherűrhajón üzemanyag, élelmiszer, ivóvíz, felszerelési tárgyak, kísérleti berendezések, és két új orosz Orlan űrsétaszkafander volt. A háromfokozatú rakétáról mintegy két perccel a start után rendben levált a négy kiürült oldalsó segédrakéta. Később a Progressz teherűrhajót a légköri emelkedés alatt védő orrkúp is levált, ahogyan a feladatát elvégző központi rakétafokozat is. A harmadik fokozatot alkotó RD-0110 hajtómű beindulása után viszont a földi irányítók rövidesen elvesztették a stabil kapcsolatot a hordozóeszközzel és a teherűrhajóval, így nem volt világos, hogy a Progressz pályára került-e vagy sem.

Ha minden a tervek szerint alakult volna, a teherűrhajónak a starttól számítva kevesebb mint 9 percen belül önálló Föld körüli pályára kellett volna állnia. Ezután rövid időn belül ki kell nyílniuk a napelemeknek és az antennáknak. Az alig 6 és fél perc (pontosan 383 másodperc) után akadozóvá vált telemetria miatt nem lehetett biztos információt szerezni az űreszköz állapotáról. A gyanú szerint az utolsó rakétafokozat és a Progressz MSZ-04 idő előtt elvált, de az esetet vizsgálják.

A Progressz feladata részben utánpótlás szállítása, részben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemanyaggal való ellátása, harmadrészt pedig az ISS pályamagasságának megemelése. A repülési terv alapján két nap alatt kellene megközelítenie az űrállomást, majd automatikus dokkolást végrehajtania a Zvezda modulnál. A hasznos teher tömege ez alkalommal 2442 kg volt. Ebből 710 kg az ISS-re szánt hajtóanyag, 420 kg víz, 52 kg oxigén, és 1260 egyéb „száraz” rakomány (benne 315 kg élelmiszer, 115 kg higiéniai felszerelés, orvosi eszköz, gyógyszer). A mostani volt az ISS üzemeltetése során indított 65. orosz teherűrhajó, idén a harmadik.


A Progressz MSZ-04, még a bajkonuri start előtt. (Kép: Enyergija)

Friss információ:
A Roszkoszmosz nem sokkal magyar idő szerint este 7 óra előtt közleményben erősítette meg, hogy a Progressz MSZ-04 teherűrhajó a sikertelen start következtében megsemmisült. A jelek arra mutatnak, hogy a hordozórakéta harmadik fokozata nem működött megfelelően. Az űreszköz nem érte el a Föld körüli pályát, Oroszország déli része fölött mintegy 190 km magasságban repülve belépett a sűrű légkörbe és megsemmisült. Darabjainak legnagyobb része nem érhette el a felszínt. A részletes kivizsgálás megkezdődött. A baleset nem veszélyezteti az ISS űrhajósainak ellátását, akik megfelelő tartalékokkal rendelkeznek a fedélzeten.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020