Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Szojuz MSZ-01
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA , Japán és az Űrállomás - 2016.07.07 07:07.)

Az orosz űrhajó legújabb, modernizált változatának első példánya egy-egy orosz, amerikai és japán űrhajóssal két nap múlva ér a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Anatolij Ivanyisin (Oroszország), Takuja Onisi (Takuya Onishi, Japán) és Kathleen Rubins (USA) július 7-én, magyar idő szerint 3:36-kor startolt a kazahsztáni Bajkonurból. Az indítóhely ugyanaz volt, amit 1961-ben Jurij Gagarin űrrepüléséhez is használtak. Az űrhajó azonban a Szojuz modernizált, MSZ jelzésű sorozatának első darabja.


A Szojuz MSZ-01 és hordozórakétája a bajkonuri 1-es számú starthelyen. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

A Szojuz MSZ űrhajók nagyobb hatásfokú napelemekkel, korszerűsített navigációs és vezérlőberendezésekkel épültek. Kisebb lett az ISS megközelítésekor a dokkolást segítő Kursz radarberendezés, az analóg videórendszert pedig digitális váltja fel. Fejlettebbé vált a Szojuz telemetriai rendszere, és ezentúl lehetséges lesz a geostacionárius pályán keringő orosz adatátjátszó műholdak közvetítésével is kapcsolatba lépni a földi irányítókkal, nem csak közvetlen földi rádiós összeköttetés útján. Korábban a Progressz teherűrhajókon már bevezettek és kipróbáltak hasonló újdonságokat. A Progressz MSZ sorozat első két tagja már sikeresen repült is tavaly decemberben, illetve idén áprilisban.

A háromfokoztaú Szojuz hordozórakétának mindössze 10 percre volt szüksége, hogy az űrhajót Föld körüli pályára állítsa. Az űrállomáshoz jutáshoz azonban most nem az utóbbi időben követett 6 órás gyors megközelítést alkalmazták, hanem – ahogyan régebben, 2013 előtt – mintegy két napon át kering az űrhajó önállóan, mielőtt dokkolna az ISS Rasszvet moduljához. (A csatlakozás a komplexumhoz július 9-én, magyar idő szerint reggel negyed 7 előtt várható.) A repülési időt arra használják, hogy teszteljék az új űrhajótípus modernizált fedélzeti rendszereit.

A 47 éves Ivanyisin gyakorlott kozmonauta, 2010/2011-ben a Szojuz TMA-22 űrhajóval már járt az ISS-en, ahol a 29-es és 30-as személyzet tagjaként vett részt a munkában. Rubins (37) és Onisi (40) újonc űrhajósok. A személyzet amerikai tagja PhD tudományos fokozattal rendelkező biológus, rákkutató. Japán társának korábbi foglalkozása pilóta, Boeing 767 típusú gépeken is szolgált. Ha minden a tervek szerint alakul, október utolsó napján térnek vissza a Földre. Addig a megszokott kutatási programok mellett két orosz Progressz teherűrhajó érkezésénék segédkeznek, üdvözölhetik három új, a Szojuz MSZ-02-vel érkező társukat, illetve egy-egy amerikai Dragon és Cygnus, valamint egy japán HTV teherűrhajó ki- és berakodásában vesznek részt. Rubins és a 48-as számú személyzetnek az ISS-en már fenn levő parancsnoka, az amerikai Jeffrey Williams egy vagy két űrsétát is végrehajt majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020