Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megújított Progressz teherűrhajó
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2015.12.21 11:15.)

Az orosz Progressz MSZ-01 a kazahsztáni Bajkonurból indult a Nemzetközi Űrállomásra.

A Progressz teherűrhajók legújabb, MSZ (angolosan írva: MS) jelzésű változata számos műszaki újítást tartalmaz. Többek közt létrehoztak rajta külső tárolóegységet, ahonnan lehetővé válik kis műholdak (CubeSatok) közvetlen pályára helyezése. Az orosz Lucs geostacionárius távközlési műholdrendszeren keresztül folyamatos adatkapcsolat biztosítható az űreszköz és a földi irányítók között, akkor is, amikor a Progressz épp nem tartózkodik közvetlenül az oroszországi követőállomások látóterében. Műholdas helymeghatározó (GPS és GLONASSZ) mérésekkel a teherűrhajó folyamatosan, valós időben képes meghatározni helyzetét és pályaelemeit. Az űrállomáshoz való autonóm csatlakozást egy sor fejlesztés segíti, például nagyfelbontású televíziós képeken követhető a folyamat, közvetlen rádiós kapcsolat hozható létre az űrállomással, a radaros elven működő Kursz-A dokkolórendszert pedig felváltotta a modernizált Kursz-NA. Ezeket az újításokat hamarosan az embereket szállító orosz Szojuz űrhajók új változatán is viszontláthatjuk.


A Progressz MSZ-01 teherűrhajót és rakétáját december 19-én állították fel a bajkonuri 31/6-os starthelyen. (Kép: Roszkoszmosz)

A Progressz MSZ-01 a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátására szolgáló orosz teherűrhajók sorában a 62., a NASA jelölésével tehát Progressz-62P néven is találkozhatunk vele a hírekben. A kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz-2.1a hordozórakétával állították pályára december 21-én, magyar idő szerint 9:44-kor. A tervek szerint két nappal később dokkol az űrállomás Pirsz moduljához. Innen előzőleg (december 19-én) eltávolították a júliusban érkezett, majd kipakolt, később pedig az ISS-en feleslegessé vált hulladékkal megrakodott Progressz M-28M (60P) teherűrhajót, hogy néhány óra elteltével a Csendes-óceán déli része fölött a sűrű légkörbe irányítva megsemmisítsék.

A Progressz MSZ-01, amely kívülről lényegében ugyanúgy néz ki, mint a teherűrhajó előző változata, összesen 2,6 tonna terhet visz magával az ISS-re. Ebben megtalálható az űrállomásra szánt üzemanyag (870 kg), amit a Zvezda modulba szivattyúznak át, oxigén (26 kg) és levegő (22 kg), víz (420 kg), valamint összesen 1272 kg „száraz rakomány”, vagyis élelmiszer, felszerelési tárgy, kísérleti berendezés és tartalék alkatrész.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019