Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Szojuz TMA-18M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk - 2015.09.02 06:50.)

Az orosz űrhajó elindult a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), de ezúttal nem a rövid, 6 órás változatban. Csak két nap múlva ér a három űrhajós az ISS-re.

A Szojuz TMA-18M utasai Szergej Volkov (parancsnok, Oroszország), Ajdin Aimbetov (Kazahsztán) és az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében Andreas Mogensen (Dánia). A startra szeptember 2-án, magyar idő szerint 6:37-kor került sor a kazahsztáni Bajkonurból, az 1-es számú indítóállásból, ahonnan annak idején Jurij Gagarin is megkezdte repülését 1961-ben. „Érdekesség, hogy ha hinni lehet a statisztikáknak, az űrrepülés történetében a mostani emberes start volt kereken az ötszázadik” – írtuk a cikk eredeti változatában, de nem ellenőriztük a forrásunk hitelességét. Ez azonban nem igaz, valójában a mostani volt az 500. start ebből a bajkonuri indítóállásból, de ebbe beleértendők a nem emberes repülések (műholdindítások) is. (Köszönjük Rohoska István kedves olvasónknak, hogy felhívta a figyelmet a tévedésre!)


A Szojuz-FG hordozórakétát és az űrhajót hétfőn szállították ki vasúton a szerelőcsarnokból az indítóállásba. (Kép: ESA)

Az ISS-en közel egy éven át dolgozó, jelenleg a programjukban félidő tájt tartó Scott Kelly és Mihail Kornyijenko leváltására most nincs szükség, így a személyzetcsere csak részleges lesz. Volkov marad, tíz nap múlva lejön helyette Gennagyij Padalka. Ő még a „maratoni” repülésre indult párossal együtt, a Szojuz TMA-16M-mel indult idén március végén. Most egy rövid ideig kilencen laknak majd az űrállomáson, de Mogensen és Aimbetov rövidre szabott repülése a tervek szerint szeptember 11-én véget is ér. Ők csatlakoznak Padalkához a Szojuz TMA-16M visszatérő kabinjában. A szükség esetén mentőűrhajóként is rendelkezésre álló Szojuzok közül a „lejáró szavatosságú” hagyja most el az ISS-t. Az új TMA-18 lesz majd Kelly és Kornyijenko járműve, amivel Volkov társaságában jövőre visszatérnek a Földre.

Az ISS-en „rövid programot” végrehajtó két űrhajóst, Mogensent és Aimbetovot még az ág is húzza. Ahelyett, hogy az utóbbi időben szokásos gyors megoldással, a start után négy pálya megtételével (mintegy hat óra elteltével) közelítenék meg az űrállomást, az most az ISS viszonylag magasan húzódó pályája miatt nem lehetséges. Így marad a korábban hagyományos, két napon át tartó megközelítés. Ennyivel kevesebb idő jut nekik az űrállomás fedélzetén. A dokkolás várható időpontja szeptember 4-én (pénteken) magyar idő szerint 9:42.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020