Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lehet egy hónappal több?
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk , Az Űrállomás és az USA - 2015.05.14 07:15.)

Lehet! A tervezetthez képest várhatóan ennyivel később tér vissza a Földre a Szojuz TMA-15M háromfős személyzete.

A legutóbbi Progressz teherűrhajóval és hordozórakétájával történtek elhúzódó kivizsgálása miatt átszervezték a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkező és onnan induló űrhajók menetrendjét. Az ISS üzemeltetésében partner űrügynökségek elfogadták az orosz Roszkoszmosz javaslatát. A pontos időpontokat még nem döntötték el, azokat a következő hetekben véglegesítik. A Szojuz TMA-15M visszatérésének az eredeti tervek szerint mostanra kellett volna megtörténnie, de mivel az új űrhajóshármas is késve indul majd, munkával szeretnék kihasználni ezt az időt. A visszatérésre várhatóan valamikor június elejéig várni kell.

A Progressz M-27M (59P) indításakor fellépett, a teherűrhajó későbbi elvesztését okozó hiba természetéről most május 22-ére ígérnek tájékoztatást az orosz illetékesek. Addig mindenesetre az űrállomáson marad Anton Skaplerov orosz, Terry Virts amerikai és Samantha Cristoforetti olasz űrhajós. Ők tavaly november végén érkeztek.


Az internetes közösség médiát rendszeresen használó Cristoforetti lelkesen fogadta a hosszabbítás hírét. Ha igaz az a feltételezés, hogy június 11. körül fognak landolni, az első űrutazását töltő ESA-űrhajós meg fogja javítani az egy repülésre vonatkozó női időtartamrekordot. Ezt eddig az amerikai Sunita Williams tartotta 195 nappal. (Kép: ESA / NASA)

A következő orosz Progressz teherűrhajó (M-28M, vagy más számozással 60P) július elején indulhat, hogy feltöltse az ISS még nem elapadt, de fogyó tartalékait. Ezt a startot augusztusról hoznák előre. Élelmiszert, üzemanyagot, felszerelési tárgyakat szállít majd. Őszig egyelőre kitartanak az űrállomás meglevő tartalékai – bár egyes dolgokból, mint például a minapi hírek szerint a széklet tárolására szolgáló zacskókból korábban is hiány lehet.

A Szojuz TMA-17M, fedélzetén az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Kjell Lindgren és a japán Kimija Jui (Kimiya Yui) űrhajósokkal május 26. helyett csak július vége felé startolhat Bajkonurból, ha addigra megnyugtató módon kiderítik, mi okozhatta a legutóbbi Progressz elvesztését. A történtek hatására a 2015. évre az ISS-hez tervezett további indítások dátumai is változhatnak még.


Balról jobbra: Lindgren, Kononyenko és Jui a kiképzésükkor, Csillagvárosban. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020