Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz TMA-15M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk , Az Űrállomás és az USA - 2014.11.24 06:30.)

Este elindult, hat óra múlva megérkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) három utasával a legújabb orosz emberes űrhajó.

A Szojuz TMA-15M dokkolása. (Film: NASA TV)

A start Bajkonurból, magyar idő szerint november 23-án, 22:01-kor történt. A kazahsztáni starthelyen ekkor már 24-ét írtak. A Szojuz TMA-15M fedélzetén az orosz Anton Skaplerov, az amerikai Terry Virts és az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében az olasz Samantha Cristoforetti jutott fel az ISS-re. A start után, a Föld körüli pályára állást követően a „gyors módszerrel”, azaz négy keringés, mintegy hat óra múlva dokkoltak az űrállomás Rasszvet moduljához. A három űrhajós várhatóan 169 napot tölt majd fent, először a 42., majd a 43. állandó személyzet tagjaiként. Májusban ugyanennek a Szojuz TMA-15M űrhajónak a visszatérő kabinjában landolnak majd Kazahsztánban.

Az ESA űrhajósnője, Cristoforetti programja a Futura nevet kapta. Ő egyébként a hetedik olasz űrhajós. Nem csak egy vadonatúj fejlesztésű kávégépet visz az ISS-re, de számos tudományos kísérletet is végez majd. Tevékenységéből nem maradhat ki a népszerűsítés – ezt már felkészülése során is megkezdte az internetes közösségi média használatával – és az oktatás sem. Cristoforetti űrhajósként újonc, de orosz és amerikai társa egyaránt járt már egyszer a világűrben, az ISS-en.


A Szojuz TMA-15M utasai, balról jobbra Virts, Skaplerov és Cristoforetti. (Kép: GCTC)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020