Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A régi Progressz helyet csinált az újnak
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Hazai kutatóhelyek és űripar , Kis űreszközök nagy szerepe - 2012.01.24 19:30.)

A Progressz M-13M teherűrhajó levált az űrállomásról. Mielőtt megsemmisülne a sűrű légkörben, még pályára állít egy orosz kutatóműholdat, amelyen magyar készítésű berendezés is repül.

A Progressz M-13M (45P) október 30-án indult Bajkonurból. Összesen 82 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozva, mire hétfőn (január 23-án) magyar idő szerint éjjel 23:10-kor eltávolodott onnan. A fő feladatával – az ISS utánpótlással való ellátásával – végző, már haszontalanná vált dolgokkal megpakolt űreszköz ezúttal a légkörbe lépés előtt még meg is emelte valamivel a pályamagasságát, hogy elbocsássa az októberben vele együtt indított, azóta erre várakozó Csibisz-M (angolos átírással: Chibis) mikroműholdat.

A kb. 40 kg tömegű Csibisz-M önálló pályára állítása magyar idő szerint szerdán (január 25-én) nem sokkal éjfél utánra várható. Az orosz tudományos kutatóműhold feladata például az ionoszféra plazmahullámainak, a zivatarzónákban bekövetkező villámlásokkor keletkező földi gamma-felvillanásoknak a tanulmányozása lesz. A Csibisz-M magyar vonatkozása, hogy fedélzetére a SAS3-CH jelű elektromágneses hullámanalizátort az ELTE Űrkutató Csoportja és a BL Electronics Kft. együttműködésével fejlesztették és építették Budapesten.


A Csibisz műholdra került SAS3 műszer hőtechnikai modellje

A mikroműhold pályára állítását követően hamarosan vége a Progressz pályafutásának. A Csendes-óceán déli része fölött merül a légkörbe, ahol megsemmisül.

Közben készül már az indulásra a következő orosz teherűrhajó. Az M-14M jelzésű jármű magyar idő szerint január 26-án, a tervek szerint éjfél után 6 perccel száll fel Bajkonurból. Két nap múlva csatlakozik az ISS Pirsz moduljához, ahol az űrhajósok megkezdik a friss szállítmány kipakolását.


A Progressz M-14M (46P) már a startot várja a kazahsztáni télben. (Kép: Roszkoszmosz)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020