Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz le, Progressz föl
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2009.02.10 08:00.)

A Nemzetközi Űrállomásról február 6-án leválasztott orosz teherűrhajó vasárnap megsemmisült a légkörben. A következőt ma indították.

A tavaly november 26-án pályára állított Progressz M-01M teljesítette feladatát, s a Csendes-óceán fölött a Föld légkörébe lépve megsemmisült. Azok a hőálló darabjai, amelyek esetleg túlélték a zuhanást, az óceánba süllyedtek, Új-Zélandtól kb. 3000 km-re keletre. A 2,5 tonnányi ellátmányt szállító Progressz M-01M (más jelöléssel, a Nemzetközi Űrállomáshoz indult orosz teherűrhajók sorszámozásával 31P) egy új, 400-as jelzésű sorozat első képviselője volt, modernizált számítógépes vezérlő és telemetriai rendszerrel.

A következő, Bajkonurból február 10-én (magyar idő szerint 6:49-kor) indult szállítóűrhajó pénteken (13-án) kapcsolódik az ISS-hez. A Progressz M-66 (32P) ismét a régi, 300-as sorozatból való, annak utolsó példánya. A szokásos, például üzemanyagot, vizet, oxigént, eszközöket, élelmiszereket tartalmazó rakományban helyet kapott 15 kg túró, valamint friss zöldségek és gyümölcsök. Ezek nagyjából egy hónapig elegendőek az űrhajósoknak. Az ISS személyzetének Földön maradt családtagjai a csokoládé- és kekszkészletek feltöltéséhez járultak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020