Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a Szojuz TMA-13
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Űrturisták és magánűrhajók - 2008.10.12 08:58.)

A fedélzeten a Nemzetközi Űrállomásra tartó 18. állandó legénység két tagja és egy amerikai űrturista.

A Szojuz TMA-13 ma (október 12-én) magyar idő szerint reggel 9:01-kor startolt a kazahsztáni Bajkonurból. Utasai: Jurij Loncsakov (Oroszország) és Michael Fincke (Egyesült Államok). Velük együtt az ISS-re tart Richard Garriott amerikai űrturista. Garriott kb. 30 millió dollárért tíz napig tartózkodik fent, hogy azután az előző Szojuz űrhajón visszatérjen a Földre, a most az ISS-en dolgozó személyzet két orosz tagjával együtt.

Loncsakov és Fincke feladata lesz, hogy előkészítse az ISS állandó lakólétszámának bővítését. Jövőre a tervek szerint már nem csak három, hanem hat űrhajós tartózkodik egyszerre a Föld körüli pályán az űrállomáson. Fincke most másodszor vesz részt hosszú időtartamú repülésen, előzőleg 2004-ben dolgozott fél évig az ISS-en. Loncsakov eddig már kétszer járt az űrállomáson. Egyszer egy amerikai űrrepülőgép fedélzetén, egyszer egy rövid Szojuz-repülés alkalmával.

Az alábbiakban a Spaceflight Now űrkutatási portál képgalériájából válogatunk felvételeket. A képek azalatt készültek, mialatt az űrhajót a start előtt az indítóállásra szállították.(Képek: NASA / Bill Ingalls. A teljes sorozat itt megtekinthető.)

A Szojuz TMA-13 a tervek szerint kedden, a start pillanatától számítva 2 nap, 1 óra és 31 perc múlva dokkol az ISS orosz Zarja moduljához.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018