Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Leváltották a dél-koreai űrhajóst
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2008.03.11 06:50.)

Orosz kérésre Ko Szan helyett az eredetileg tartaléknak megjelölt 29 éves hölgy, Li Szo-jun repül áprilisban Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra.

Az első számú koreai űrhajósjelölt elkövette azt a hibát, hogy kiképzése alatt megsértette a szabályokat. A hírek szerint Ko egyik orosz kollégája segítségével egy olyan könyvet kölcsönzött, amelyet neki nem lett volna szabad, ráadásul a könyvet engedély nélkül kijuttatta a kiképzőközpontból. A kötet később visszajutott, az űrhajósjelölt szerint véletlenül került a hazaküldött személyes holmijai közé. (Hogy mi volt a könyvben, azt nem közölték.) Az orosz illetékesek szerint a világűrben a legkisebb fegyelmezetlenség sem engedhető meg, s bizalmuk megrendült a jelöltben. Ezért kérték a dél-koreaiaktól, hogy a tartalék lépjen előre.


A leváltott első számú (balra) és a végül repülő tartalék (jobbra) koreai űrhajósjelölt.

Ko mindenestere folytatja részvételét a kiképzésben. A mérnök végzettségű, doktori címet biológiai mérnöki témában februárban szerzett Li Szo-jun (Yi So-yeon) kb. 10 napot dolgozik majd az űrállomáson másik öt űrhajós társaságában: tudományos kísérleteket hajt végre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020