Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Látogassa meg az ISS-t!
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk - 2015.08.17 07:15.)

Persze nem személyesen, hanem virtuális túra keretében, és nem is az egészet. Amit láthatunk, az viszont roppant látványos.


Az ISS-hez kapcsolódó Szojuz TMA–15M űrhajó, amely rekordhosszúságú küldetésére vitte az olasz űrhajósnőt. (Kép: ESA / NASA)

Mielőtt Samantha Cristoforetti, az Európai Űrügynökség (ESA) olasz űrhajósa idén júniusban befejezte rekord időtartamú, néhány óra híján 200 napos küldetését a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, megörökítette a legfontosabb modulok belső terét – az orosz modulok kivételével. Minden egyes modulról 15 fényképet készített, amelyekből az osztrák Thomas Rauscher közreműködésével készült el az itt megtekinthető látványos bejárás.


Az ISS-túra kezdőképe a Columbus modul belsejét mutatja. (Kép: ESA)

A képeken az ISS 2015. júniusi állapota látható, amikor a Leonardo raktármodult már áttették az új helyére. A túra a következő modulokon vezet végig: az európai Columbus, a japán Kibo, a kettő közötti Node–1 összekötő egység, az ahhoz kapcsolódó amerikai Destiny, valamint az orosz modulok felé vezető Node–2 és az abból kiágazó Node–3. A kép jobboldali részén látható kis vázlatos (ki-be kapcsolható) térkép segít eligazodni, merre járunk az űrállomás belsejében.

Az egyes modulok belsejében a kép az egérrel vagy a kép alján lévő gombokkal minden irányban körbeforgatható és természetesen zoomolható. A szomszédos modulok felé vezető átjárón látható nyilakra kattintva (vagy a térképen a kiválasztott modulra kattintva, egyeseket átugorva) folytathatjuk a bejárást.

A helyenként felbukkanó „szöveg” ikonokra kattintva az ESA honlapjának a képen látható eszközzel, kísérlettel kapcsolatos cikke jelenik meg. Végül, de nem utolsósorban, ha a „videó” ikonokra kattintunk, akkor Samantha Cristoforetti egy-két perces bejátszásokban (angolul) részletesen elmagyarázza az adott eszköz, berendezés működését. Ha a Columbus modulból indulva eljutunk a túra átellenes végére, a Node–3 modulba, és megtaláljuk a lefelé irányt, akkor az ugyancsak európai Cupola modulba érkezünk. Az itt elindítható hatperces film magyarázat helyett a leglátványosabb felvételekből ad összeállítást – a képsorok magyarázat nélkül is önmagukért beszélnek.


Samantha Cristoforetti a szellőzőrendszert tisztítja az ISS-en. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020